Dekorasyon kelimesi günümüzde her alanda kullanılır. Dekorasyon terimi, evlerde, banyolarda, ofis ve iş yerleri gibi hatta caddelerde bile kullanılmaktadır. Dekorasyon aslında bir yeri daha güzel ve gösterişli kendini belli etmesi için yapılan süslemelerdir. En basit olarak bir evin duvarlarını boyamadan veya camlarındaki kusurları gidermeden satmaya çalışırsanız alıcıların dikkatini çekemezsiniz. Fakat camlar yapılmış halde olur veya yerler ve duvarlar yapılmış halde olursa potansiyel alıcıların dikkatini daha hızlı ve çok çeker ve o satılık evi satın alma isteklerini arttırırsınız. Dekorasyon tarzı ve zevki kişiden kişiye göre değişir. Her bireyin dekor anlayışı farklıdır.
Sonuç olarak insandan insana zevkler ve renkler değişir. Dekor aslında bir nevi sanatsal bakış işidir. Çünkü bir yeri dekore ederken nereyi nasıl yapacağınız hakkında fikir düşünüp estetik şekilde uyarlamaya geçersiniz. Sanatsal ve estetik bir bakış açınızın olması diğer insanların ilgisini çekmek için gerekir. Dekorasyon tarzları ve fikirleri yıllar geçtikçe de değişir. Örneğin; en basit yerden başlarsak anneannelerimiz, babaannelerimiz bir evi dekore ederken her yeri dantel ve el işleri ile süslerlerdi. Kanepe ve çekyatların üzerinde bile dantel bulunurdu. Ama günümüzde dantel süslemelere antika gözüyle bakılmakta ve tercih edilmemektedir. Fark mobilyalara da yansıdı. Büyüklerimizin evlerinde önceden ağır vitrinler her evde vardı. Ama şimdi çok az evde varlar. Yeni evlenen veya ev kuran kişiler vitrin mobilyalarını almamaktadır. Dekorasyon mobilyadan düzeninden hayatın çok daha küçük detaylarına kadar kullanılır ve değişiklik gösterir. Hayatımızın her alanında dekorasyonu kullanıyoruz. Farkında olmadan her gün yemek masası hazırlarken bile sofra düzeni, tabak sunumu dahi bir dekore işlemidir.
Dekorasyon Sözlük Anlamı Nedir?
Dekorasyon kelimesi, dekor yapmaktan gelir. Bir yeri dekore eden kişinin süsleme ve düzenleme eylemi sonucu göz zevki olarak sağladığı düzeni beğenme eylemine dekorasyon denir. Kişiden kişiye değişir. Her birey dekor etme eylemini kendi dileği, beğeni ve arzusuyla gerçekleştirir.
Dekorasyon Nerelerde Kullanılmaktadır?
Geçmişten günümüze gelen dekorasyon aslında her alanda kullanılır. Evinizdeki koltuk takımının yerini değiştirmek, cadde ve sokaklarda için peyzaj düzenlemeleri, ev, iş yeri, ofis hatta fabrika gibi yerlerin iç mekan planlamaları için dekorasyon eylemini gerçekleştirmekteyiz. Önemli olan bu değiştirme eylemini gerçekleştirdikten sonra, yapılan değişiklikten mutlu olabilmek ve yapılan değişiklikten önceki haline göre daha memnun kalabilmektir.
Dekore etme canlıların doğasında olan bir istektir. Bebekler dahi oyun oynarken dekorasyon fikirleri geliştirirler. Hayvanlar da dekor uygulayabilmektedir. Kuşlar yavrularını büyütebilecek yumurtalarını koyabilecek bir yuva yapmak, karşı cinsi etkilemek için çalı, tahta parçaları toplayarak ilgi çekici ve muntazam kuş yuvaları yapmaktadır. Kendilerine yuvalar yapan hayvanların aslında hepsinin bir dekor uyguladığını düşünebiliriz. Her canlı dekor yapabilir.
Dekorasyon, inşa ettiğimiz yapı tipinin yapısının içini ve dışını süsleme sanatıdır. Tarih boyunca insanların yaşam alanlarını belli bir şekilde dekore ettiğini görürüz. Bunun nedeni, insanların kendi iç dünyalarını ve zevklerini yaşadıkları çevreye yansıtmaya hevesli olmalarıdır. Hayattan zevk alabileceğimiz ve vakit geçirebileceğimiz bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kendi kişiliğimizle dekore ettiğimiz mekanın zarafetini başkalarına da aktarma arzumuz vardır. İçinde yaşadığımız ev, çalışma ortamı veya bahçe bir şekilde kişiliğimizi yansıtır. Burada huzurun bulunabileceği bir ortam yaratılırken objelerle ve tasarım ürünlerimizle yapılan dekorasyon çalışmalarımız belirler.
Dekorasyon İşine Bakan Kişiye Ne Denir?
Günümüzde insanlar evlerini kendi tarzlarını yansıtacak şekilde dekore etmeyi tercih ediyorlar. Fakat herkes aklındaki fikirleri gerçeğe dökme konusunda her zaman başarılı olamaz. Ya da iç mekanlar için isteklerini tam olarak kurgulayamaz. Bu sebeple başkaları için dekorasyon fikirleri uygulama ayrı bir sektöre dönüşmüştür. İç mekan tasarımcılığı, iç mimari dekorasyon uygulamalarından sorumlu sektörlerdir. Dekorasyon işleriyle uğraşan kişilere de dekoratör denir. Dekoratörler, evler, ofisler ve mağazalar gibi alanları dekore etmek için çeşitli mobilya ve aksesuarları kullanan kişilerdir. Dekoratörler empati, hayal gücü, detaylar ve malzeme bilgisi yüksek kişilerdir. İyi dekore edilmiş bir alan içinde bulunulan toplumda o mekan sahibine büyük prestij getirebilir. Mekan sahibinin kişisel özellikleri ve beklentileri dekoratör için çok önemlidir. Her iş kendi isteklerini gerektirir. Bir oyun şirketiyle, endüstriyel bir ofis dekorasyonu arasında büyük farklar vardır. Dekoratörler, aynı mekan içinde dahi departmanlar ve kişiler için farklı mobilya ve aksesuarlar kullanırlar.
Mekanı kullanacak kişileri tanıdıktan sonra, gerisi tamamen dekoratörün hayal gücüne bağlıdır. Çıplak bir yere girdiklerinde mekanın son şeklini hayal edebilen ve hayal güçleriyle çok yönlü çalışan kişilerdir. Lokasyondaki farkı, yapılacak işin gerekleri belirler. Bu seçimin başarısı, dekoratörün zengin malzeme bilgisi ve tecrübesiyle doğru orantılıdır. Sofistike bir dekoratör, mekan sahibinin konforunu ve gereksinimlerini ayrıntılı değerlendirir. Çocuklu aileler için korumalı prizler ve merdiven kapıları veya genç aileler için tasarımlarda özel güvenlik önlemlerini dahi düşünür. Evinizi ve ofisinizi dekore ederken, dekoratörlerden bilgi almak ve hatta profesyonel dekoratörlerle çalışmak büyük faydalar sağlar.
Dekorasyonun Önemi
Zamanımızın çoğunu kapalı bir ortamda geçiriyoruz. Mekanlar, huzurumuzu, canlılığımızı ve ilişkilerimizi doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Mekan dekorasyonu için kullanılan renkler ve nesneler insanlar üzerinde farklı etkileri yaratır. Bu etkiler nedeniyle dekorasyon sadece ailemiz için değil, iş yerleri için de göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Bir mağaza dekorasyonu yapıldığında müşterilerin iç huzurunu ve rahatlığını sağlayacak şekilde iç mekanı dekore etmek isterler ki tercih edilebilecek mekanlara dönüşebilsinler.
Böyle mekanlarda ürüne ve hizmete odaklanmak hem işe yarar hem de kafa karıştırıcı ayrıntıları ortadan kaldırabilir. Mağazadaki düzen, dekorasyon, aroma, müzik, renk ve ışıklandırma bu amaca yönelik araçlardır. Ofis dekorasyon tasarımında da benzer bir anlayış üretilmiştir. Dekorasyon ile çalışanlara huzurlu ve rahat bir ortam sağlamayı amaçlar. Çünkü ortamın dekoratif tasarımı sadece formu değil özü de sonuçta da verimliliği etkiler. İş performansını olumsuz etkileyebilecek ve dikkati dağıtabilecek ayrıntıları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sade görünüm ve tasarım iş yerleri için neredeyse bir standart olmuştur.
Ev Dekorasyon Sorunlarına Etkili Çözümler
Ev dekorasyonu özellikle kadınların keyifle ilgilendikleri bir konudur. Fakat ev dekorasyonunda en büyük sorun ölçülerdir. Yaşanılan evlerin ölçüleri hayalleri sınırlar. Böyle durumlarda iki şey olur ya mekan hayallere uygun büyük olacak şekilde değiştirilir. Ya da bulundukları mekâna uygun seçimler yaparak da dekorasyon hayalleri değiştirilir.
Geniş evlere sahip olmak herkesin hayalidir. Evler hayallerin aksine olunca yapılacak tek şey küçük de olsa evinizi keyifle yaşanabilir tarzda bir ev haline getirmek olmalıdır. Örneğin, küçük odaların daha ferah ve kasvetsiz olmasını sağlamak için duvar renkleri oldukça önemlidir. Açık renk duvar boyaları evleri daima olduğundan daha geniş ve ferah gösterir.
Eşya Seçiminde Modern ve Minimalist Seçimler
Küçük bulduğunuz evinizi kullanışlı hale getirmek için abartılı ve kullanışsız koltuk takımlarının yerine kendi odanıza uygun, işlevli ve minimal çizgilerde koltuk takımlarından yana tercihinizi kullanmalısınız. Böylece her oda hem daha kullanışlı hem de görsel olarak da huzur verici olacaktır. Evlerin giderek daha küçük apartman dairelerine dönmesi ile sadelik ve işlevin ön plana çıktığı mobilya seçimleri, ev dekorasyonu konusunda sorunlara çözüm olabilen bir bakış açısı olmaya başlamıştır.