Ev Alırken Belediyelerdeki İşlemler Nelerdir?

Son Güncellenme Tarihi : 08 Mart 22

Ev alım ve satım işleri emlak sektörünün en önemli parçasıdır. Günümüzde ev almak önemli bir yatırım aracı haline gelmiştir. Yapılan birikimlerle ev alınırken birçok detay göz önünde bulundurulmalıdır. Verilen emeklerin heba olmaması için çok dikkatli hareket edilmeli ufak ayrıntılar gözden kaçırılmamalıdır. Ev alım satım prosedürlerinin hepsine uyulması gerekir. Yapılacak usulsüzlüklerden kaçınılmalıdır. Yapılabilecek en ufak bir hata ve usulsüzlük ileriki dönemde alıcı ve satıcıların başına dert olabilmektedir.

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Ev alırken bütçe ve evin özellikleri ne durumda olursa olsun dikkate alınması gereken unsurlar vardır. Ev alma işlemi iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi belediyedeki işlem süreçleridir. İkincisi ise tapu dairesindeki işlemlerin sürecidir.

Ruhsatsız Evler: Ruhsatsız ev satmak 2014 yılından sonra kanunla yasaklanmıştır. Ruhsat işlemlerinin uzun sürdüğünü söyleyip senetle satmaya çalışanlara kanmayın. Eğer senetli ya da kapora vererek ruhsatsız ev için imza atarsanız belki de hayali bir projeye yatırım yapmış olursunuz.

Deprem Riski Bulunan Evler: Depremden dolayı riskli olan evler yasal olarak kentsel dönüşümdedirler. Riski bulunan bir ev aldığınızda eviniz kısa süre sonra yıkılabilir. Bununla birlikte evin yer aldığı bina ile ilgili bir deprem hasar raporu, deprem güçlendirme raporu veya yıkım kararı bulunabilir.

Haciz ve ipotekli evler: Aldığınız evlerde ipotek varsa eviniz satılabilir ve evsiz kalabilirsiniz. O yüzden almak istediğiniz eve mutlaka bakmalı ve durumunu sorgulamalısınız. Eğer ev üzerinde ipotek veya haciz olduğu satıştan sonra anlaşılırsa dava açma hakkınız vardır. Bu yola başvurabilirsiniz ancak olumlu sonuçlar alınmayabilir.

Ev Alırken Belediyede Dikkat Edilmesi ve Yapılması Gerekenler

Ev satın almadan önce yapılacak ilk şey evin bağlı olduğu belediyeye giderek rayiç bedel öğrenilmelidir. Rayiç bedel; evin bulunduğu muhite göre belediyelerce belirlenmiş en alt sınırdan metrekare fiyattır. Satın alınacak ev için alt sınırın daha altında bir fiyat belirlemek usulsüzlük olarak kabul edilir. Rayiç bedeli konut satın alındıktan sonra tüm resmi kurumlar tarafından sınır kabul edilir. Rayiç bedeli ile emlak vergisi için ödenecek miktarda belirlenmiş olur.

Alım satım işleri sırasında hem alıcı hem de satıcılar belli miktarda tapu harcı öderler. Tapu harçları satış fiyatı üzerinden hesaplanır. Maliye Bakanlığı bu konuda çok hassas çalışmaktadır. Vergi kaçakçılığını önlemek için usulsüzlükler tespit edildiğinde hem satıcı hem de alıcıya cezalar verilmektedir.

Ev Alırken Yapılan Zorunlu Sigortalar

Konut kredisi kullanılarak ev alınacağı zaman zorunlu yapılan sigortalar vardır. Bu sigortalar;

Konut sigortası

Hayat Sigortası

Zorunlu Deprem Sigortası

Kredi kullanılacak bankaya göre de sigorta çeşitleri değişmektedir. Konut kredisi ile ev alındığında banka eve ipotek koyar. Kredi borcu ödendiği zaman bu ipotek kalkar. Konut kredisi kullanmadan ev alınacaksa eğer yapılacak tek sigorta vardır. Zorunlu Deprem Sigortası yapılır.



Diğer Haberler