Türkiye'de konut gayrimenkul piyasası, türe (konutlar ve apartman daireleri ve villalar ve arsalı evler) ve önemli şehirlere (İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Fethiye, Bodrum ve Türkiye'nin Geri Kalanı) göre bölümlere ayrılmıştır. Rapor, yukarıdaki tüm segmentler için Türkiye'nin konut emlak piyasasının değer olarak (milyar ABD doları) piyasa büyüklüğünü ve tahminlerini sunmaktadır.
Piyasa Bakış
Türkiye'deki konut emlak piyasasının tahmin döneminde (2022-2027) yaklaşık %8'lik bir CAGR (Bileşik yıllık büyüme oranı, bir yatırımın başlangıç bakiyesinden bitiş bakiyesine kadar büyümesi için gerekli olan getiri oranı) kaydetmesi bekleniyor.
COVID-19 pandemisi sırasında düşen faiz oranları 2020'de Türkiye konut piyasası hareketliliğini sürdürdü. 2020 tarihin en fazla konut satışının görüldüğü yıl oldu. Yükselen faiz oranları, 2021'in ilk yarısında toplam toplamda ipotekli satışların 2020'nin aynı dönemine kıyasla daha küçük bir paya sahip olmasına neden oldu.
Türkiye ulaşım olanakları, turizm, eğlence olanakları ve kongre turizmi açısından cazip bir ülkedir. Avrupa ve Asya'nın buluştuğu, gayrimenkul yatırımları için bir cennet olarak ortaya çıkan ve gayrimenkul fırsatlarıyla dolu yükselen bir yıldız olan İstanbul, katma değeri yüksek ve karlı gayrimenkul cenneti olarak öne çıkıyor. Ancak yüksek faiz oranları ve ekonomik kısıtlamalar ekonomiyi derinden etkiledi ve etkilerden biri de gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve liradaki düşüş oldu.
Başta İstanbul olmak üzere şehir merkezlerinde imar için müsait arazinin olmaması, konut geliştiricilerini büyük ölçekli projelerle çepere doğru kaymaya zorladı. Toplu konut gelişimi de hızla artıyor. Toplu konut geliştirme ve yenileme projelerine öncülük eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), düşük ve orta gelirli hanelere sosyal konut sağlamaya odaklanıyor. Yanlış şehir planlaması ve hızlı şehirleşme nedeniyle zayıf altyapı, Türkiye'de depreme dayanıklı evlere yönelik bir talep yarattı.
Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi'ne (HPI) göre, Türkiye'de konut fiyatları Nisan 2021'de bir önceki yıla göre %32,39 ve İstanbul'da %28,56 arttı. Aynı dönemde enflasyon %17,14'e ulaşırken, Türk Lirası ABD Doları karşısında %19,6 değer kaybederken, bir yıllık mevduatta %17,6 faiz getirisi sağladı. 2017 yılı başından itibaren alternatif yatırım aracı getirileri ve enflasyonu takip eden konut fiyat artışları, geçen yıl olduğu gibi 2021 yılının ilk yarısında da enflasyon ve mevduat faiz oranlarını geride bıraktı.
Türkiye'nin toplam kredi hacmi, 2020'de %4,03 artmasının ardından 2021'in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,07 azaldı. 2021'in ilk yarısında yükselişe geçen konut kredisi oranları önemli katkı sağladı. kredi hacmindeki düşüşe Haziran 2021'de konut kredileri toplam kredi hacminin %7,1'ini oluşturdu.
Bu Raporun Kapsamı
Rapor, Türkiye konut emlak piyasasına ilişkin önemli bilgiler sağlıyor ve teknolojik gelişmelere, trendlere, hükümetin bu sektörde aldığı girişimlere ve COVID-19'un piyasa üzerindeki etkisine odaklanıyor. Aynı zamanda piyasa etkenlerine, kısıtlamalara vb. odaklanır. Ayrıca, Türkiye konut emlak piyasasındaki kilit oyuncuları ve rekabet ortamını analiz eder.
Türkiye'deki konut emlak piyasası, türlere (kat mülkiyeti ve apartmanlar ve villalar ve arsalar) ve önemli şehirlere (İstanbul, Bursa, Antalya, Fethiye, Bodrum ve Türkiye'nin Geri Kalanı) göre bölümlere ayrılmıştır. Rapor, yukarıdaki tüm segmentler için Türkiye'nin konut emlak piyasasının değer olarak (milyar ABD doları) piyasa büyüklüğünü ve tahminlerini sunmaktadır.
Kaynak: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/residential-real-estate-market-in-turkey