Coworking Nedir? Yeni Nesil Çalışma Kavramı ile Tanışın

Son Güncellenme Tarihi : 08 Mart 20

Coworking kavramı emlak sektörüne ve iş hayatına yeni dahil olmaya başlayan bir terimdir. Türkçe de “birlikte çalışma”, “ortak çalışma”, “paylaşımlı ofis”, “paylaşımlı çalışma alanı” veya “ortak çalışma alanı” gibi terimler ile anılan bu yeni çalışma alanını tanımlayan terimi temel de “yeni nesil bir iş hanı” olarak tarif etmekte mümkündür. Elbette bu “yeni nesil iş hanlarını” anlamak için aklınıza gelen klasik “iş hanı” fikrine teknoloji, eğlenceli çalışma, bağımsız çalışma saatleri, mentorlar, yerel yetenekler, ulusal  ve global ölçekte firmaları da içeren bir iş ağını dahil etmeniz gerekir.
Coworking veya Türkçe terimi ile “birlikte çalışma”, “ortak çalışma” akımı yeni ve gelişmekte olan bir hareket olduğundan, bu yeni sektörün içindeki değişiklikler ve değişimlerde tanımı geliştirmek için sürekli güncellenmektedir.

Coworking Tarihi

Paylaşılan bir ofis ortamına ilişkin olarak “coworking - birlikte çalışma” kelimesi ilk olarak 2005 yılında Brad Neuberg tarafından kullanıldı. Neuberg, San Francisco'da ilk çalışma alanını yaratan büyük hayalleri olan cesur bir girişimciydi. İlk kurulan alan “San Francisco Coworking Space” olarak adlandırıldı. Ve San Francisco'daki Mission bölgesinde feminist bir kolektif alan olan Spiral Muse'da haftada sadece 2 gün (Pazartesi ve Salı) açıktı.

Daha önce hiç kimse bir “Coworking alanı” duymamış olduğu için ilk ay boş kaldı.
Günümüzde bir fenomen olmuş şekilde Dünya’da hızla bu akım yayılmaktadır. Her sene yaklaşık %25 oranında büyüyen bir sektör ile karşı karşıyayız.

Birkaç tanım ile beraber anlatmak gerekirse; Coworking Nedir?

Coworking, “Birlikte Çalışma”, “Ortak Çalışma” sadece altyapı ve maliyet paylaşımı değil, bir topluluğa ait olma, erişilebilirlik ve sürdürülebilirlikle ilgilidir. Çalışma ve paylaşmanın yeni yoludur. Çalışma alanları, dinamik sakinleri için üretken ve işbirlikçi bir ortam sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ve çoğu ihtiyaca uygun esnek üyelikler sunan bir “ofis” ortamı olarak kurumsal kısıtlamalar olmaksızın yaratılmıştır.

Birkaç kuruluşun birlikte çalışmayı nasıl tanımladığına bir göz atalım:

Wikipedia’ya göre, Coworking “Temelde bağımsız çalışan, ancak aynı değerleri paylaşan ve bu yüzden birbirleriyle aynı yerde çalışmaya değer veren insanların oluşturduğu sinerjiyle ilgilenen ve ilerleyen bir grup insanın “sosyal toplantısı”dır.
Google’ın Sözlük terimlerine göre Coworking, “tipik olarak ekipman, fikir ve bilgi paylaşmak için kendi hesabına veya farklı işverenler için çalışan kişiler tarafından tek ofis çatısının veya başka bir çalışma ortamının kullanılması” içeren bir çalışma türüdür.

Ünlü Yazar ve Gezgin Gail Palethorpe göre ise;

“Coworking, espressonuzu içerken, bir hamakta şekerleme yapmak, ping-pong oyununda bir partneri bulmayı kendi iş dünyasınıza sokabilmektir. Başka birinin beyninden fikirlerden yararlanabilir, yeni bir teknoloji becerisi öğrenebilir veya kendinize fikrinize inanan bir akıl hocası veya yatırımcı bulabilirsiniz. Coworking, dünyanın neresinde olmak istediğinizi, ne zaman çalışmak istediğinizi ve kendinizi kiminle çevrelemek istediğinizi seçme özgürlüğü sağlayan yeni bir çalışma şeklidir. ”
Tahoe Mountain Lab Kurucusu Jamie Orr ise Coworking-Birlikte Çalışma kavramını şöyle tanımlıyor;

“Coworking, çalışmak ve sonuç için daha iyi bir yer ve daha iyi bir çalışma yolu yaratmakla ilgilidir. Çalışma alanları ofis alanından daha fazlasını sağlar. Toplum merkezleri, dostça buluşma yerleri, düşünce kuruluşları aynı çatı altında alanı kullananlara sağlanan hizmetlerin içindedir. Bu alan içinde bir masa ya da ofis kiraladığınızda, fikirlerinizi sekteye uğratan ev ya da klasik şirket ofisinden uzaklaşmış olmanın yanında çalışma alanında sizi profesyonel olarak destekleyen meslektaşlarınız olur. Coworking çalışma sizi profesyonel bir meslektaş ağına bağlar.”

İnsanlar Neden Bu Ortak Çalışma Alanlarını Kullanıyor?

 Bir iş girişimine yeni başlayanlar için (yeni başlayanlar ve girişimciler düşünün) bir coworking alanı iyi bir seçenek olabilir. İş kurulumunda iş kuracaklara ölçeklendirme yeteneği sağlar. Paylaşılan altyapı nedeniyle iş kuracaklara kurulum maliyetlerini net belirleme imkanı sağlar. Bu yeni tip çalışma türü, geniş bir kurum içi topluluk ile ağ kurmak, genellikle şirket içi uzmanlık ile yakın olmak, mentorlar ve finansman seçenekleriyle bağlantı kurmanın yanı sıra yeni bir ürünün piyasaya sürüleceği ideal bir platformdur. 
Coworking alanları sadece yeni başlayanlar ve girişimciler için değildir. Aslında, bu yeni çalışma alanlarının üyeleri giderek çeşitlenmektedir. Bu üyelerin türlerini sıralarsak;

Küçük İşletmeler / KOBİ'ler

Küçük işletmeler için “coworking – birlikte çalışma alanları”genel maliyetler içerir. Taahhüt edilecek uzun kiralamalar yoktur. Bu sahalarda toplantı odalarından, bir atıştırmalık hazırlamak için mutfaklara kadar bir iş yürütmek için her şey genellikle mevcut ve birkaç adım mesafededir. 
Birçok çalışma alanı, bağımsız olarak kiralamanın “imkansız” rüya olduğu ulaşım, kafe, alışveriş ve spor salonlarına kolay erişime sahip yüksek profilli merkezi iş alanlarında bulunmaktadır.
Küçük bir işletme sahibi olarak, her şey halledilirken tuvalet kağıdın da stok yapmak veya Wi-Fi arızaları için endişelenmenize gerek kalmaz.
Aynı zamanda en iyi yetenekleri çekmek için büyük bir teşviktir. Çünkü coworking yönetimleri, genellikle üyeleri için çeşitli topluluk etkinlikleri, atölyeler, happy-hour saatleri ve diğer öğrenme veya sosyal etkinlikler düzenler.

Freelance (Serbest Çalışanlar) için Coworking Alanları

Freelance (Serbest çalışanlar) için çalışma alanları, üretken bir ofis ortamının tüm avantajlarını taşır. Benzer çalışma sektöründen insanlardan oluşan bir topluluğun parçası olmanın yanında onlarla birlikte zaman ve çalışma özgürlüğü yaratır. Serbest çalışanlar, coworking gibi bir ortam içinde olmadıklarında evde veya gürültülü bir kafede yalnız çalışmak zorunda kalırlar. Yalıtılmışlık hissi için mükemmel bir panzehirdir. Serbest çalışanlar için çalışma alanları her tür iş üzerinde çalışan ilginç ve hırslı insanlarla dolu olduğundan, bir çalışma alanına katılmak yeni arkadaşlar edinmek, potansiyel müşterilerle tanışmak ve hatta potansiyel yeni iş ortaklarıyla tanışmak için harika bir yol olabilir.

Şirketler için Coworking

Büyük ileri görüşlü şirketler, artan mutluluk ve üretkenlikten kendi alanlarının dışındaki kişilerle ağ kurma fırsatlarına kadar çalışanlarının yararları nedeniyle birlikte çalışma alanlarıyla ilgilenmektedirler.

Tüm iş arkadaşları için, birlikte çalışma alanları, potansiyel müşteriler, ortaklar, mentorlar ve bunlardan faydalanmak için hazır bir yetenek havuzuna denk gelen çeşitli ağ oluşturma olanaklarına günlük olarak izin verir. Dünyada birçok firma bu coworking alanlarında yoga dersleri ve meditasyon seansları gibi dengeli bir yaşam tarzını teşvik etmek için sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili etkinlikler düzenlemektedir.

Sanal Ofis İmkanları ile Coworking

Coworking imkanları içine hızla giren sanal ofis kavramı ile girişiminizi kendiniz olmadan dahi bu alanlara taşıma imkanları geliştirilmektedir. Postalarınızı alacak ve telefonlarınıza cevap verecek bir sekreter ile bu alanların içine girmeden dahi bu alanların üyelerinden olmanızı sağlamaktadır. Sanal ofis kavramı dahi anlaşılacağı üzere yeni nesil çalışma için kendini sürekli güncelleyen bir yeni tip çalışma ofislerinden bahsettiğimizi anlatmak için en güzel örnektir.

Coworking Alanları Neleredir?

Coworking alanları, aktif sabit masadan, özel bir masaya kadar kendine özgü bir terminolojiye ve ayrıca belirli alanlardan çalışanlara yönelik çok çeşitli "tipler" de veya özel çalışma mekanlarına da sahip olabilir.

Çok kullanımlı alanlar, dönüştürülmüş depolardan büyük stad salonlarına kadar her mülkten oluşturulmaktadır. Hangi iş alanına girdiğinizi ayırt etmez. 
Bazı coworking alanları  tarihi binalarda yapılan tasarımcı tadilatları ile tekrar tasarlanan iç mekanlar ile oluşturulur. Yükselen trend yeşil enerji kültürünün bu yapılara uyarlanmasıdır. 
Coworking çeşitliliği esnek düzenler sunan çok kullanımlı alanlardır. Yenilenmiş endüstriyel binalar içinde oluşturulan görsel sanat stüdyoları en çok tercih edilen modeldir. 
Çalışırken rahat etmenizi sağlamak için ergonomik harikalar içeren özel olarak tasarlanmışlardır. Ortak alanlar içinde kendi ofislerini sevenler için de özel ofisler oluşturulur. Yani varyasyonlar içinde varyasyonlar geliştirilmektedir. Ama yine de daha büyük ekosisteme bağlıdırlar. 
Bu anlayış ile coworking alanları çok çeşitli olabilir. Ama hepsinin ortak noktası, “topluluk” barındırması ve her an taze demlenmiş kahvenin kokusu eşlik ettiği, heyecan ve dost canlısı bir havanın olmasıdır.

Coworking alanlarının dünyadaki örneklerine bakarsak;

Nod Makerspace, Bükreş, Romanya’da olduğu gibi prototip oluşturmak isteyenler için yapımcılar için coworking alanları.

Hackerspaces gibi iç tasarımcılar, mimarlar, moda tutkunları ve yaratıcı ruhlar için olan ve tasarım stüdyoları var. 

Fuigo, New York gibi grafik tasarımcıları barındıran birlikte çalışma alanları. 

Loom Coworking, Fort Mill’de de bale ve dans stüdyoları kurulmuştur. 

Con Artist gibi sanat ortamlarına sıçramak isteyenler için sanatçı stüdyoları ve film stüdyoları ve pop-up perakende alanları.

Enrich Coworking Community, San Diego’da avukatlar için bile coworking alanları oluşturulmuştur. 

Havalı restoranların içindeki özel alanlarda dahi bu alanlar oluşturulabilmektedir. Örneğin Spacious @ La Sirena, Nwe York’ta restoran içindeki özel alanlarda çalışabilirsiniz.

Shecosystem, Toronto, Kanada’da olduğu gibi özellikle kadınlara hitap eden alanlar bile vardır.

Franchise metodu ile hızla yayılan coworking alanları sayesinde dünyadaki bir şehirle sınırlı kalmak istemeyen göçebe bir birey, dünyanın en şaşırtıcı yerlerinde (örn. Coworking Bansko, Bulgaristan) çalışabilir. Yorgun günün sonunda uykusunu dahi orada alabilir.



Diğer Haberler