Herkes arsa yatırımını doğru ve etkili yapmak ister. Arsa yatırımları doğru yapıldığında oldukça kazançlı olabilir. Doğru arsa yatırımı için dikkat edilmesi gerekenler dikkatli bir şekilde incelenip yatırım yapılmalıdır.
Arsa Niteliği Kazanmamış Yerler Alınmalı
Bir arazinin arsa sayılması için, emlak vergisi kanunu arsayı şöyle tanımlar: ''Belediyenin sınırları içerisinde parselleme işlemi belediye tarafından yapılmış araziler arsa sayılır''. Her arazinin arsa olmadığını biliyoruz. Bir arazinin, arsa sayılması için ifrazının tamamlanmış olması gerekmektedir. Bir arazinin bölünerek parsellere ayırma işlemine ifraz denir. Parselleme işlemi henüz gerçekleşmemiş araziler imar çıkacak hayali ile yıllarca kötü bir yatırım olarak kalabilir. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapılmaz. İmar planları görülmeden incelenmeden yatırım yapılmamalıdır. Arsa olmayan arazilerin akıbeti belli olmamakla beraber, kullanım için de işe yaramayabilirler.
Gelişmemiş Bölgelerden Metrekare Büyüklüğü Gözeterek Arsa Almak
Her konuda olduğu gibi arsa alım satım konusunda da fiyatları arz ve talep dengesi belirlemektedir. Talebi artan yerlerde oluşan fiyat artışlarının yeteri kadar arzın karşılanamaması fiyatları arttırır. Talebi artan bölgelerin belirlenmesinde hızlı nüfus artışı en önemli faktördür.
Nüfusun arttığı bölgelerde konut ihtiyacı meydana gelir. Konut ihtiyaçlarını karşılamak için boş arsalar gerekmektedir. Bu arsalarda yapılacak konutlar ilerleyen zamanda yeni ticaret merkezleri gerektirmektedir. Bu durum fiyat artışının devamlı olarak meydana gelmesi demektir.
Ülkemizin hızlı gelişime girmiş bölgelerinden biri Trakya’dır. İstanbul'dan sanayinin bir kısmının Tekirdağ ve Kırklareli bölgesine geçmiş olmasının arttırdığı arz sonucu bölgede nüfus artışı fiyat artışını yanında getirmiştir.
Devlet tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bölgesel olarak fiyat artışı hızlı bir şekilde gerçekleşir. Devlet tarafından yapılan yol, köprü, liman ve hastane gibi projeler konumdaki insan nüfusunu hızlı arttıracağı için talep artar ve artan talep sonucu fiyatlar hızla yükselir.
Arsa yatırımlarında önemli olan metrekare değil gelişime açık yerlerde satın alınmasıdır. Arsa yatırımlarında kamu ve özel sektör projelerinde nüfus artışını izlemek önemli bir şeydir. İşini bilen kişilerden destek almak gerekir. Duyumlarla hareket edilip alınan arsalar sonucunda kazanç getirmeyen yatırımlar gerçekleşebilir.
Kısa Vadeli Alım Yapmak
Arsa satışı borsadaki gibi hızlı bir şekilde yapılmaz. Yükselişe geçmiş bölgelerde alınan arsalar yükselişini aynı istikrarda uzun yıllar gösterir. Bölgeye yaptığınız yatırımların tepe noktalarını görmesini beklemelisiniz. Arsa fiyatları bir anda kendini defalarca kez katlanamaz bu tamamen zaman ve arz talep dengesi ile bağlantılıdır. İşinin uzmanı kişilerden destek almak gerekir.
Kamu kuruluşları ile Gerekli Araştırmaları Yapmak
Almak istediğiniz arsanın gerekli araştırmalarını tapu ve kadastro müdürlüğünden belediyeden yapabilirsiniz. Arsa alırken önemli olan unsurlar arsanızın yanında dere göl gibi su havzaları var mı? Almak istediğiniz arsa ile satışını vermek istedikleri arsa aynımı kontrolleri sağlanmalıdır. Arsanın hisseli olup olmadığını da bu şekilde kontrol edebilirsiniz.
Hisseli Arsaların Alımını Yapmak
Çok hissedarlı arsalar her zaman başımıza dert açmak için iyi bir sebeptir. Arsa üzerindeki her satım işleminde diğer hissedarların onayı gerektiğinden sorunlara yol açmaktadır. Şufa hakkı yani diğer adı ile önalım hakkı sorun kaynağı olmaktadır. Şufa hakkı hisselerini satmak isteyen hissedarın satış sırasında diğer hissedarların bildirilme hakkıdır. Tüm hissedarların onayı alınmadan satış yapılamaz. Satışa karar veren kişi şufa hakkına sahip herkesi bildirmek zorundadır.
Hisseli tapularda tapu sahiplerinin arsa üzerindeki metrekare hakları veya sahip olma oranları belirlidir. Fakat hisseli tapularda hangi hissedarın arsanın hangi kısmına ortak olduğu belirli olmadığı için arsanın ifrazatını yaparken tüm hissedarların onayı zorunludur. Bu onay işlemi sırasında hissedarların anlaşamama ihtimalleri oldukça yüksektir. Her şekilde bölünen arsaya tüm hissedarlar onay vermek durumunda olmadığında problemler oluşmaktadır. İzale-i şüyu davası ile arsayı ayırmak mümkündür. Fakat bu dava uzun süreçlerden geçer ve arsanın değerinin altında satılmasına sebep olur. Dava süresinde hissedarların sayısı arttıkça masraf ve süre de artacaktır. Satış için gelen bilirkişi tespitler yapar ve arsanız icra yardımı ile satılarak hissedarlara bölünmektedir.
Arsanın Hisseli Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz?
Hisseli arsa alarak problem yaşamak istiyorsak arsa alımında detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Tapunun malik bölümüne bakılmalıdır. Bu bölümde 1/1 oranı veya hiçbir ibare yer almıyorsa bu arsanın tek sahibi var demektir. Arsayı alırken resmî kurumlardan yeteri kadar araştırma yapmak çok önemlidir. Arsa alırken işinin uzmanı kişiler ile çalışmanız durumunda bu tarz bilgileri sizin yerinize toplayıp bilgilendireceklerdir. Çevremizden duyduğumuz bilgiler ile değil işinin uzmanı kişilerden aldığımız bilgiler ile çalışmalıyız.