Dünya Kovid pandemisi ile beraber zor bir döneme girdi. Ülkemiz ise bu pandemiden çok daha ağır şekilde etkilendi. Farklı ekonomi yaklaşımları dolayısıyla da ülkemizin ekonomik durumunu daha zor günler bekliyor gibi görünüyor. Kriz dönemleri emlak yatırımı için sektörün geneli için iyi olmasa da birçok kişi için de ev satın almak için fırsat olarak da görülmektedir.
Fakat barınma ertelenemez bir ihtiyaçtır. Barınma olmadan diğer hayati ihtiyaçlarınızı da sağlamak mümkün değildir. İster ekonomik bir krizin ortasında olalım ister çok daha rahat bir dönemde olsun sürekli olarak kiracı iseniz ev satın almak her zaman ilk planlarınız arasında olur.
Bunun yanında kriz dönemleri emlak yatırımcıları için avantajlı dönemlerde olarak görülebilir. Kriz dönemlerinde maalesef ki daha fazla ev satılık ilanı ile satışa konur.
İster kiradan kurtulmak için ister yeni bir emlak yatırımı yapmak için ev satın alma niyetiniz olsun, bu dönemlerde ev satın alırken çok daha uyanık ve dikkatli olmanız gerekir. Böyle dönemlerde her anlamda iyi bir ev satın almak için bazı anahtar noktalar vardır.
Öncelikle bir evi satın almak için niyetiniz varsa kriz dönemlerinde bu fikrinizi neredeyse tam zamanlı bir işe dönüştürmeniz gerekebilir.
Ev satın alma niyetiniz varsa nakit ödeme böyle dönemler için büyük pazarlık şansı verecektir. Bununla beraber ev satın almak için konut kredisi kullanacaksanız büyük dalgalanmalara sahip olacak faiz oranlarını takip etmek şarttır. Devletin faiz politikası banka kredilerini oldukça değişken hale getirmiştir. Bu nedenle ev kredileri için özel bankalardan ziyade devlet bankalarına yönelmek daha akıllıca olacaktır. Devlet bankalarından hem kriz hem ekonominin daha stabil olduğu dönemlerde daha uygun faiz ve ödeme koşulları ile konut kredisi bulma imkanınız vardır.
Finansman durumunuzu gözden geçirdikten ve kesin kararınızı verdikten sonra bir sonraki evinizi bulabileceğiniz yer elbette internet olacaktır.
Emlak Sitem gibi emlak ilan sitelerinde emlak ilanlarını takip ederek satın alma sürecini başlatabilirsiniz. Öncelikle size uygun emlak ilanlarını seçerek yer imlerinize ekleyin. Böylece daha sonra ekran başından da bu ilanları aramak ve karşılaştırmak için zaman kaybının önüne geçebilirsiniz.
Aynı ev için farklı emlakçıların ilan verebileceğini göreceksiniz. Bu yüzden satın almak istediğiniz evin özelliklerini not etmek için klasik şekilde kağıt kalem kullanın. Böylece aynı ev için farklı fiyatlar ile karşılaşırsanız bunları eleyebilirsiniz.
Emlak ilanları arasında dolaşırken önce hızlı bir şekilde listeleme yapın. Daha sonra belirlediğiniz Emlakları daha detaylı inceleyin. Mümkün olduğunda hızlı olmak ve vakit kaybetmemek kriz dönemlerinde daha önemlidir. Bu yüzden sevdiğiniz bir ev üzerinde ilk aramada fazla oyalanmayın. Diğer ilanlara geçin. İkinci kontrol sırasında daha detaylı olarak ilanı inceleyin.
Emlak İlanlarını Tararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
1) Emlak İlan Tarihi
Öncelikle emlak ilan sitelerinde emlak ilanlarına bakarken ilanın ne zaman eklendiğine veya yeni bir tarihte güncellenip güncellenmediğine dikkat etmelisiniz. Emlak Sitem bu çok eski ilanları otomatik olarak yayından kaldırsa da diğer ilan siteleri ve emlak aracılarının kendi sitelerinde ilanlar güncel olmayabilir. Değerli vaktinizi çoktan satılmış bir emlak için geçiriyor olabilirsiniz.
2) Emlak Konumu
Birçok emlak ilanı sadece meskenin içini gösterir. Fakat iyi bir emlak için her zaman öncelikli şart konumdur. Satın almak ile ilgilendiğiniz gayrimenkulün ilan detaylarından konumunu daha detaylı araştırmaya çalışın. İç yapısını çok beğendiğiniz bir evin aslında hiçbir zaman yerleşemeyeceğiniz bir semt veya sokakta olduğunu fiziksel görüşmede keşfetmek oldukça can sıkıcıdır.
3) Emlak Açıklamasını ve Fotoğrafları Dikkatli İnceleyin
Bir fotoğraf yüzlerce kelimeden daha iyi bilgi verebilir. Ya da vermesi gereken bilgiyi saklayabilir. Sıfır bir daire için verilmiş bir emlak ilanına bakarken fotoğraflar daha net bilgiler sunar. Fakat içinde kiracı olan eşyalı dairelerde çekim yapılmış ise pek çok nokta gözden kaçabilir. Fotoğrafları yakından incelemek size oldukça çok bilgi verir. Sıfır daire fotoğraflarını incelerken de zemindeki hataları, evin ışık alıp almadığını, duvarlarda nem izi olup olmadığını ve daha detaylı olarak fotoğraflar üzerinde photoshop işlemi yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Benzer yerin iki farklı fotoğrafında benzer öğeleri arayın. Bir fotoğrafta bir öğe eksik veya hatalı ise resimler üzerinde photoshop yapılmış olabilir. Bunun yanında fotoğraf sayısı az olan ilanlarda genellikle gizlenmek istenen bir durum olduğu aklınıza gelmelidir.
4) Piyasa Koşullarından Düşük Fiyatlara Sahip İlanlardan Şüphelenin
Bir ev beğendiniz, konumu güzel ve fiyatı da çok çok uygun geldi. Öyle bir durumda aynı semt ve mahallede yaklaşık aynı metrekare bir ev için çok farklı fiyatlar görüyorsanız evi fiziksel olarak görmeden önce telefon ile ev sahibi veya emlak aracısını arayın ve şu soruları sorun. Bu sorulara alacağınız makul cevaplar varsa fiziksel olarak gidip evi görebilirsiniz. Böylece kıymetli satın alacağınız ev için ayıracağınız vakti kaybetmemiş olursunuz.
a) Bina da ağır veya orta hasar kaydı var mı? Özellikle İzmir depreminden sonra pek çok az veya orta hasarlı bina makyajlanarak satışa sunulmak zorunda kalındı. Bu tip binalardan ev satın alırken bu bilginin verilip verilmediği önemlidir. Bazı ev satın almak isteyen kişiler kentsel dönüşüme gireceği için bu tip konutları satın alma konusunda daha istekli olurlar. Fakat bu bilgi verilmeden ev satmaya çalışmak da yapılan satış yöntemlerinden biri olmuştur. Bu sebeple binaların hasar kaydını mutlaka sorun ve kontrol edin.
b) Bina yaşı doğru mu? Bu özellikle imar affı ile beraber gelen büyük bir çelişkidir. İki katlı bir bina 7 katlı yapılıp imar affına girmiş olabilir. Yani binanın zemin ve ilk katı 20 senelik, üst katları yeni yapılmış olabilir. Ama bu tip imar affından yararlanarak ilana çıkan evler genellikle son yapılan dairelerin yaşı ile ilana verilmektedir. Fakat bir deprem durumunda deprem yönetmeliğine uygun olmayan zemin katlardan dolayı risk olacaktır. Bu tip imar affı ile yasallık kazanmış evler fiyat olarak daha uygun olarak satışa sunulur. Bu sebeple ev sahibi veya aracıya bina yaşı ile ilgili çok detaylı sorular sormalısınız.
c) Krediye uygunluğu var mı? Eğer konut kredisi ile ev alıyorsanız, birçok banka imar affı ile ruhsat alınmış dairelere kredi verilmesi daha zordur. Hatta satın almak istediğiniz daire imar affı ile ruhsat kazanmış olmasa dahi bina da imar affı ile ruhsatlandırılmış bir daire olsa dahi bankalar kredi çıkarmaya gönülsüz olmaktadır. Bu sebeple ilan için bilgi almak istediğinizde binanın imar affı ile ruhsatlandırılıp ruhsatlandırılmadığını detayları ile sorgulayın.
d) Binanın tüm imkanlarının gerçekten kullanılıp kullanılmadığını sorun. Örneğin genel olarak otopark var ibaresi pek çok şehir içi binada sadece lafta kalmaktadır. Aynı şekilde asansör var denen bazı binalarda asansör çalıştırılmıyor veya izin almamış olabilmektedir.
e) Fotoğraflarda aklınıza takılan tüm soruları sorun. Örneğin kaç pencere ışık alıyor? Ev kaçıncı katta? Zemindeki parkelerdeki kabarmanın sorumlusu ne gibi?
f) Kat mülkiyetini mutlaka sorgulayın. Oturma izni almamış bir ev ise bu durumun nedenlerini sorun ve genellikle bu tip konutları satın almaktan uzak durun. Ekonomik koşullar içinde tamamlanmamış projelerden ev almak büyük bir risk olabilir. Fakat projesi güvenli ve kredi için banka anlaşmalı inşaatlarda konut satın almak için iyi birer fırsat da olacaktır. Bu sebeple bu durumları detayları ile değerlendirin.
5) Beğendiğiniz Evi Satın Almak İçin Hızlı Olun
Tüm ilanları taradınız ve birden fazla seçeneği çıkardınız. Bu seçenekleri yakınlığına göre sıralayın. Ve en az bir tam gün için bu Emlakları ziyaret etmek için uygun bir rota belirleyin. Gerekli randevuları alın ve hepsini aynı gün içinde ziyaret etmeye çalışın. Eğer içlerinde biri yeni satın almak isteyeceğiniz ev ise ertesi güne fiyat etiketi artmış olabilir. Bu sebeple hızlı olmak size daha ucuz bir ev ve daha az komisyon ödemesi kazandıracaktır.