Emlakçılık Para Kazandırır Mı?

Son Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 19

Günüzümde birçok meslek dalı mevcut, bazı iş kolları sermayeye dayalıyken bazı sektörler hizmete dayalı bazı sektörlerde diploma ya dayalı sektörlerden oluşturmaktadır.
Sermayeye dayalı iş kollarına birkaç örnek verilersek, market, manav, kasap, Nalburiye, inşaat, sanayi yatırımı ve imalat, mefruşat, tekstil gibi sermayeye dayalı birçok iş kolu vardır. Bu işler listesine birçok iş kolunu daha ilave edebiliriz.

Hizmete dayalı sektörler ise, emlakçılık, sigortacılık, muhasebecilik, avukatlık, eğitim, sağlık vb. gibi konular sermayeden çok hizmete dayanan sektörlerdir. Bazı kurumlara bir kere yatırım yaparsanız sonra karşılığında verdiğiniz hizmet oranında para kazanmaya başlarsınız. Birçok iş arayan insan grubu özellikle Türkiye’de işsizliğin yoğun olduğu bu günlerde insanlar iş arama çabası içerisindedir. Sermayesi olmayan kişiler fabrika, kamu, özel sektör, hizmet sektörü gibi yerlerde iş bulamayınca çereyi kendi az sermayesiyle işler kurmaya, sermayesi yoksa hizmet sektöründe bir iş koluna atılmayı düşünür. Akla ilk gelen sermayeye dayanmayan, hizmete dayana iş kollarının başında ise emlakçılık gelir. Göründüğünden çok daha meşakatli olan ve rekabetin büyük olduğu emlakçılık hem zor hem başarılı olununca büyük getiri getiren bir sektördür. Gelin hep beraber emlakçılık sektörü nedir emlak dükkânı nasıl açılır? Emlakçılık para kazandır mı? Birlikte inceleyelim.

Emlakçılık nedir?

Emlakçılık aslında Türk dil kurumunda tellal olarak geçer, kanuni tanımı ise  Borçlar Kanunun 404. Maddesinde düzenlenmiştir. Kanunen emlakçı olarak değil tellal olarak belirtilmektedir. Tellallık, aslında duyurucu ilan edici gibi anlam taşımaktadır. Tellallık bir akittir. Ücret mukabilinde bir akdin (sözleşmenin) hazırlanması ve icrasına tavassut eden kişi olarak tanımlanır. Tellallık ta ise genel olarak vekâlet hükümleri geçerlidir. Sözleşme akit yazılı yapılmadığı zaman muteber olunmaz.

Emlakçı nasıl olunur?

Emlakçı olmak için önce eğitim almak gerekir. Bu eğimler genel olarak halk eğitim merkezlerinde emlak danışmanlığı kursu adı altında verilmektedir. Bu kurs 120 saatlik bir eğitim kursudur. İşinde uzman olan hocalar tarafında açılan bu kurslar emlak danışmanlığı hakkında en ince detayına kadar size eğitim verirler.120 saatlik kursa katılan ve sınavda başarılı olan kursiyerlere emlak danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu sertifika 05.12.2019 tarihine kadar emlakçılar odası ve belediyeler tarafında zorunlu olarak istenmekteydi. Bu tarihten sonra emlakçılık yapmak isteyenler ikinci bir işlem olarak mesleki yeterlilik sınavına girmeleri gerekir. Eğer halk eğitimde emlak danışmanlığı kuruna katılıp emlak danışmanlığı hakkında tüm bilgilere sahip olursanız meslek yeterlilik sınavında da başarılı olursunuz. Mesleki yeterlilik sınavı iki aşamalı yapılmaktadır. Birinci aşaması yazılı sınav olarak, ikinci aşaması uygulamalı, sözlü sınav şeklinde yapılır. Sınav süresince sınıfta hocaların ve kamera sistemiyle kontrol altında tutularak hem uygulamalı hem yazılı sınavınız kayıt altına alınır. Yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olan mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazananlar emlak danışmanı olarak mesleğe başlarlar. Ya da diğer bir şık olan meslek yüksekokulu emlak ve emlak yönetimi ön lisans diplomasına sahip olanlar emlak danışmanlığı yapabilecekler. Bu iki belgeye sahip değilseniz artık 2020 yılı yılbaşından sonra emlakçılık ya da emlak danışmanlığı, emlak brokerliği yapamayacaksınız. Yani bu şu demek artık emlakçı olmak kolay olmayacak emlakçı olmak için önce eğitimli olmak şartı aranacak.

Emlakçılık para kazandıran bir meslek midir?

Emlak danışmanlığı para kazandıran bir meslektir. Fakat her meslekte olduğu gibi püf noktaları bilmek lazım ve hedefinizin olması lazım. Konuya şu şekilde bakalım bir emlak danışmanı olarak yılda kazanmayı hedeflediğiniz para ne kadardır. Eğer bir yılda 150 bin TL gelir hedefliyorsanız bunun için 7.500 TL hizmet bedeli alabileceğiniz yaklaşık 20 işlem gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer hedefinizde 20 işlem kapama yaparım derseniz yıllık minimum 150 bin TL, maksimum 200 bin TL gelir elde edersiniz. Bu da şu demek yıllık brüt gelirinizi 12 aya bölerseniz 12.500 TL ila 16.000TL aylık gelire sahip olursunuz. Bu gelirden ofis giderlerini düştükten sonra net gelirinizi hesaplayabilirsiniz. 
Şimdi duyar gibiyim ya çok ciddi rakamlardan bahsediyorsunuz bu rakamlar kazanılır mı? Evet, birçok ofis bu rakamlara çok rahat ulaşıyor. Bunun bazı formüler var, bu formülleri uygularsanız sizde bu rakamlara ulaşırsınız. İsterseniz bu formüllere de bir bakalım.

Emlakçılıkta para kazandıracak formüller

  • En önce iyi bir ofise sahip olmanız gerekir
  • Ofisinizin dizaynı oldukça güzel, hoş ve rahatlatıcı, güven verici olmalı
  • Portföy oluşturmada başarılı olmalısınız
  • Profesyonel bir ekibiniz olmalı
  • İletişimizin güçlü olmalı
  • Takip etmelisiniz, satılacak evleri, potansiyel alıcıları ve diğer fırsatları sürekli takip etmelisiniz. Takip en önemli unsuların başında gelir.
  • Finans bilgisine ve güncel ekonomi bilgisine sahip olmalısınız
  • Kendinize uzman olabileceğiniz bir bölge seçin
  • İyi bir pazarlama eğitimi alın
  • Çalıştığınız bölgede emlak analizini iyi yapın
  • Doğru fiyatın hızlı çözüm getireceğini unutmayın
  • Teknolojiye hakim olun


Diğer Haberler