Güçlü Bir Emlak- Gayrimenkul Acentesi Markası Nasıl Oluşturulur?

Son Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 22

Markalaşma ve kurumsal kimlik oluşturma işlerinizi arttırmanın en bilinen yoludur. Güveni arttırır, ekip çalışmasını teşvik eder. Son yıllarda dünya çapında markaların çok daha fazla ilgi gördüğü bir trend görüyoruz. Marka yöneticileri ve üst yönetim, markalarının şirket sonuçlarına önemli katkılarının giderek daha fazla farkına varmaktadır. Odak noktası, güven ve bağlantı yaratarak ve markanın 'amacı' veya katma değerini yayarak kısa vadeli sonuçlardan uzun vadeli marka oluşturmaya geçmektir. Bu eğilim giderek tüketiciler (ve çalışanlar) tarafından yönlendiriliyor. Markalara karşı eleştireldirler ve hangi markaların sözünü yerine getirdiğini ve topluma katkı sağladığını kusursuz bilirler. Emlak ve Gayrimenkul sektörü markalaşmanın değerini en hızlı anlayan sektör olmuştur. Çünkü emlak ve gayrimenkul sektörü kadar “güven ve bağlantı yaratmanın” ana temeli olan pek az sektör vardır. Markalaşma bu yüzden emlak ve gayrimenkul sektörünün itici gücü olmaya başlamıştır. 

Markalaşmanın ilk adımı her zaman küçük bir ofisten geçer. Bu yüzden her emlak acentesi her emlak profesyoneli markalaşmanın ilk adımıdır. Sonraki adımları ise gelin beraber gözden geçirelim.  
Dürüst Olmak

"Söz verdiğiniz şeylerde seçici olun ve dürüst olun. Müşteriler eleştireldir ve samimiyetsizliği çabucak algılar."

ABD’de yapılan Büyük Pazarlama Anketi 2018, marka bilinirliğinin pazarlamacıların %51'i için en önemli kriter olduğunu gösteriyor. 2017 yılında yapılan aynı araştırma, başarılı şirketlerin marka değerine odaklandığını ortaya koydu. Kısacası marka gündemin üst sıralarında yer alıyor. Ancak güçlü bir marka nasıl oluşturulur? Markanızla dış dünyada başarılı olmak için içeriden, kendi organizasyonunuzda başlamalısınız. Aşağıda Emlak Sitem : Marka Performansı Çalışmamızdan elde ettiğimiz bilgilere dayanarak optimize edilmiş bir marka organizasyonu ile güçlü bir marka elde etmek için adım adım bir kılavuz bulunmaktadır.

1)    Markanın Önemli Olduğuna Yönetimi İkna Edin
Çalışan sayısı önemli olmadan tüm firmalarda yönetimin bir markanın önemini giderek daha fazla anladığını, ancak her zaman ona yatırım yapmadığını gördük. Yönetimin katılımı ve markaya yapılan yatırımlar olmadan, marka asla tam potansiyeline ulaşamaz ve marka oluşturma sadece pazarlama iletişimi ile sınırlı olabilir. Bu nedenle, yönetiminizi markanın önemine ikna etmek önemlidir. Eğer yönetim sizseniz kendinizi markalaşma konusunda eğitmelisiniz.
Çok sayıda bilimsel çalışma, bir organizasyon içindeki markalara odaklanmanın faydalı olduğunu kanıtlamaktadır (ör. Gromark & Melin, 2011). Hangi kriterlerin kendileri için çok önemli olduğunu öğrenmek için yönetimle birlikte çalışın ve bunları sürekli olarak izleyin. Bu bilgiler markaya doğru finansmanı sağlamak için bir gerekçe olabilir. Müşteri yolculuğundaki eksiklikleri ortaya çıkarmak, markanın önemini gösterebilir.

2)    Güçlü Bir Marka Vaadi Yaratın
Markanın ne olduğunu ve ne vaat ettiğini belirlemek için ilgili, güvenilir ve ayırt edici bir marka konumlandırması tanımlayın. Bu, marka değerleri, marka vaatleri ve/veya bir marka kişiliği kullanılarak uygulanabilir. Birçok kuruluş çok fazla söz verme eğilimindedir. Söz verdiğiniz şeylerde seçici olmanız ve dürüst olmanız gerekir. Tüketiciler kritiktir ve samimiyetsizliği hızla tespit eder. Örneğin, Marka Performansı Çalışmamız, üç marka vaadi olan kuruluşların, dört veya beş marka vaadi olan kuruluşlara göre sözlerini daha iyi yerine getirebildiğini göstermektedir. Bu vaatler, duygusal ve işlevsel değerlerin bir kombinasyonu olduğunda en iyisidir.

3)    Kurumsal Stratejiyi Markaya Odaklayın
Marka performansı çalışmaları, güçlü markaların sadece pazarlama iletişiminde kullanılmadığını, organizasyon stratejisinin ürün geliştirme süreçlerinden çalışan davranışlarına kadar ana odak noktası olduğunu gösteriyor. Güçlü markalar önemli kurumsal varlıklar olarak görülür ve değerlendirilir ve ayrıca rakiplerden ayırt edilmek için kullanılır. Pazarlama iletişimi departmanının markayı mülkü olarak görmesini engellemek için “marka” kelimesini kullanmamak daha iyidir. "Amaç", "kimlik", "misyon" veya "DNA" gibi kelimeler, şirketin yaptığı her şeyi gerekçelendirmede genellikle daha iyi performans gösterir.

4)    Bir Marka Yönlendirme Komitesi Kurun
Bir marka yönlendirme komitesi kurmak, markanın organizasyon departmanlarının tüm faaliyetlerinde merkezi olmasını sağlamaya yardımcı olur. İlgili tüm departmanlardan yöneticilerin komitede temsil edildiğinden emin olun. Markanın somut hedeflere (anahtar performans göstergeleri : KPI) dayalı olarak vaatlerini nasıl yerine getirdiğini (marka yöneticisinin liderliğinde) birlikte izleyin ve marka performansını iyileştirmek için ne yapılması gerektiğini belirleyin. Bu şekilde her departman markayı uygulama ve inşa etme sorumluluğunu alır.
"Markanın somut hedeflere anahtar performans göstergeleri (KPI) dayalı olarak vaatlerini nasıl yerine getirdiğini izleyin"

5)    Marka Vaadini Başlangıç Noktası Olarak Kullanın
Marka yönlendirme komitesi, markanın ana marka temas noktalarında optimal yansımasını belirlemede aktif rol almaktadır. Birlikte çalışarak ve her bir marka temas noktası kategorisi için marka değerlerinin nasıl görünür, somut veya fark edilebilir hale geldiğine karar vererek, kuruluş genelinde marka uygulamasının temelleri atılır. Bu, tutarlı bir marka deneyiminin temelini oluşturan tüm departmanların dahil olduğu anlamına gelir.

6)    Marka Vaadine Uygun Bir Stil Seçin
Marka vaatlerinin, kurumsal kimlik, ses tonu ve davranış yönergelerinden oluşan sözde marka stiline dikkatlice çevrilmesi önemlidir. Bu, marka temas noktalarının, ortamların, bazı ürün ve hizmetlerin ve ayrıca çalışan davranışının temelidir. Marka Performansı Çalışmamız, güçlü markaların marka stilinin yönergelere dönüştürülmesinde çok katı olmadığını gösteriyor. Tutarlı bir görünüm yaratmak için marka stilinin uygulanmasında bir dereceye kadar özgürlük sağlarlar. Bugün, marka temas noktalarının, temel marka mesajını nasıl ilettikleri ve marka değerlerine ve vaatlerine nasıl katkıda bulundukları konusunda tutarlılık olduğu sürece, artık aynı görsel düzene sahip olmaları gerekmiyor.

7)    Müşteri Yolculuğu Boyunca Kontrolü Elinizde Tutun
Tutarlı bir marka algısı için marka stilinin uygulanmasının ve marka temas noktalarının tasarımının test edilmesi önemlidir. Bu, marka stilinin kurumsal kimlik kurallarına uygun olarak uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmekle ilgili değildir. Daha çok, temel mesajın ve görsel görünümün doğru akoru vurup vurmadığını test etmekle ilgilidir. Marka taşıyıcılarının onayı için süreçlerin kurulması tavsiye edilir. Araçlar yardımcı olabilir. Örneğin bir marka portalı, onay süreçlerini yakalayabilir ve içindeki tasarım modüllerini kullanarak marka varlıklarını tasarlayabilir. Marka uygulamasını test etmek ve kontrol etmek için çevrimiçi toplulukları da kullanabilirsiniz.

8)    Çalışanları Ve İK Departmanını Dahil Edin
Çalışanlar, markanın reklamında önemli bir rol oynamaktadır. Güçlü markalarda çalışanlar marka elçisi görevi görür ve marka mesajını doğru şekilde iletirler. İK bir aracı olarak çok önemli bir rol oynar ve bu nedenle markanın işe alma ve seçme, işe alım, performans incelemeleri, eğitim ve geliştirme gibi bir dizi İK görevine dahil edilmesi önemlidir.
"Güçlü markalarda çalışanlar marka elçileri gibi hareket eder."

9)    Markayı Ölçün Ve İzleyin Ve Marka Performansını İyileştirin
Markaların performansı hakkında bilgi sahibi olmadan iyileştirmeler yapmak zordur. Nelerin iyileştirilebileceğini ve geliştirilmesi gerektiğini bilmek için markaların sağlığını bildiğinizden emin olun. İlk olarak, (yönetimle birlikte) kuruluşunuz için hangi marka KPI'larının en önemli olduğunu seçin ve markayı nasıl ve hangi metriklerle ölçeceğinizi belirlemek için bir plan yapın. Düzenli olarak ölçmeniz gerekecek. Bazı marka KPI'ları için günlük izleme önerilir ve bir Marka Kontrol Paneli aracılığıyla yapılabilir. Dalgalanmaları görünür hale getirerek, gerçek zamanlı olarak ayarlamalar yapılabilir. Bu sonuçları marka (yönetim ve uygulama) planınız için girdi olarak kullanmayı unutmayın.

10)    Pazarlama Bütçenizi Nasıl Harcadığınızı Dikkatlice Düşünün
Marka somut hedeflere ulaşmada anahtar performans göstergelerinde (KPI) olumsuz dalgalanmalar görünür hale geldiğinde, kuruluşlar genellikle marka performansını iyileştirmek için ekstra iletişimlere (medyanın ilgisini çekmek, e-posta pazarlaması, reklamcılık vb.) yatırım yapmayı seçerler. İletişime yapılan yatırımların kısa vadede marka performansını iyileştirebileceği doğrudur, ancak marka vaadinizi yerine getirmek için ürün ve hizmetlere, çevreye ve davranışa yatırım yapmak, marka performansını iyileştirmek için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir çözümdür. Markanızın başarısı, hedef kitlenizin markanızdan gelen katma değeri nasıl algıladığına ve onlara gönderdiğiniz mesajların miktarına çok daha az bağlıdır. Pazarlama bütçenizin bir kısmını marka optimizasyonuna harcamayı düşünün. Yukarıdaki adımları izleyerek başlayın!
Firmanızın ölçeği ne olursa olsun veya kendinize emlakçı, emlak acentesi veya emlak profesyoneli olarak adlandırın markalaşma bilinci gayrimenkul sektöründe sizi diğer firmalardan ayıran bir öteki km taşına getirecektir. 
 



Diğer Haberler