Kiracı Yasal Olarak Konuttan Ne Kadar Sürede Çıkartılabilir?

Son Güncellenme Tarihi : 11 Ekim 19

Kiracı sözleşme yapıldığı tarihinden bil itibar, her ay sözleşmede belirtilen tarihte kirasını düzenli olarak ve kira bedelini eksiksiz olarak ödemesi zorunlu ve üstelendiği bir yükümlülüktür. 
Kiracıya tahliye davası açılmasının bazı koşulları vardır.
Kiracılar genelde kirasını banka aracılığıyla yatırmayı tercih eder, kirasını bankaya yatırırken banka tarafından kesilen işlem ücreti kiranın eksik olarak mülk sahibinin hesabına yatmasına sebep olur. Bu işlem sürekli olarak aynı şekilde devam ederse bu bir tahliye sebebidir.
Kiracı, kira artış dönemi geldiğinde, sözleşmede bulunmasına, rağmen kiracı anlaşılmış olduğu kira artışının dışında kafasına göre artış yapması sözleşmedeki hükme uymaması.
•    Kirayı düzenli olarak ödememesi
•    Kirayı hiçbir şekilde ödememesi
•    Yazılı tahliye taahhütnamesinin bulunması halinde yazılan tarihte evi tahliye etmesi
•    Mülk sahibinin İhtiyacı halinde
•    Konut sahibinin arsasında binasında  İmar ve inşa zorunluluğu olması durumunda
•    Kiracı ikamet ettiği şehir ve belediye sınırları içinde ayrıca başka konutunun bulunması
•    Fuzuli işgal
•    Akde aykırı davranışlar durumlar hareketler gibi nedenlerin olması durumunda
Yukarıda maddeler halinde sayılan haller mevcut olduğunda mecurdan tahliye sebebi olup konut sahibi kiracının bu durumlarından dolayı kiracının tahliyesini talep edebilir.

Mecur nedir?

Kira sözleşmesinin konusu olan, kiralanan şeye, mecur adı verilir. Sözleşme süresi içinde mecurun kullanımı kiracıya aittir. Kiracının mecura karşı yükümlülükleri kanunlar ile detaylandırılmıştır.

Kiracıyı çıkarma süresi

Kiracıyı çıkarmaya şöyle bir örnek verelim. Evinizi kiraya verdiniz, kiracınız ödemesini düzenli yaparken bir anda kirayı aksatmaya eksik yatırmaya ya da hiç ödememeye başladı. Bu durumda kiracıyı en hızlı şekilde nasıl tahliye edebiliriz. Bunun en hızlı yolu  “ilamsız ödeme emri “göndermektir.

Peki, ilamsız ödeme emri nedir?

İlamsız ödeme emri; Kiracıya ödemediği kiralardan dolayı, kira borcuna karşılık icra yoluyla borcun talep edilmesidir.
Kiracıya icra dairesinden ödeme emri gönderdiniz. Kiracı verilen süre içinde ödeme yapmaması ve gelen icra takibine itiraz etmemesi durumunda konut sahibi, kiracının tahliyesini talep eder.

Ödeme emrinde belirtilen yasal süre nedir?

Ödeme emri kiracıya tebliğ edildikten eline ulaştıktan sonra 30 gündür. Kiracı bu zaman zarfında ödeme yapmazsa ve itiraz etmezse kiracı aleyhine İcra Hukuk Mahkemesine dava açarak tahliyesini talep eder. Aynı zamanda burası önemli, kiracının tahliyesi sırasında kiracının birikmiş borcuna karşılık mal varlığına haciz işleminde uygulamaya konulur.

Kiracı itiraz ederse ne olur?

Kiracı mülk sahibinin kendisine göndermiş olduğu tebligatı aldıktan sonra itiraz hakkını 30 gün içinde kullanırsa, yapılan itirazın içeriğine göre tahliye, İcra Hukuk Mahkemesi veya Sulh Hukuk mahkemesinde açılacak dava ile tahliyesini talep edecektir. Yani mahkeme süreç aşlamış olacaktır.

Peki, kiracı ödeme emrinde belirtilen süre içerisinde borcunu öderse ne olur?

Birçok konut sahibinin başına gelen olaylardan biriside ödeme emri kiracıya gönderdikten sonra kiracı belirtilen sürede borcu ödemesi. Eğer kiracı borcunu belirtilen süre içinde ödemesini yapmış ise konut sahibi tahliyesini talep edemez. Ancak şu şekilde tahliye talep edebilir. Tahliye sebebi olan iki haklı ihtar nedeniyle, tahliye davasında mülk sahibi lehine haklı ihtar yerine geçeceğinden, mülk sahibinin göndereceği ikinci ihtar sonra kiracının konuttan tahliyesini dava yolu ile talep etme hakkı bulunmaktadır. 

Yargıtay kararlarında, gerekse mevzuatımız uyarınca kiracının kira borcunu ödememesi veya gecikmesi, konut sahibinin tahliye talebi için haklı sebep teşkil etmektedir. Kira borcunun ödemesini tam yapması durumunda tam ödeme yapmasına karşın zamanında ödenmemesi halinde iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası gündeme gelecektir. Bu tür tahliye sebebinde önemli nokta kiracının ödemediği aylara mahsuben kira döneminde iki kere ihtarname göndermesi durumunda ev sahibi tahliye davası açma hakkı kazanmış olur.



Diğer Haberler