Konut Hesabı Desteğine Nasıl Başvurulur?

Son Güncellenme Tarihi : 07 Şubat 18

Geçen hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis’e gönderilen torba yasanın detaylarını açıkladı. Ağbal, buna göre konut hesabında devlet katkısının artırılacağını dile getirdi. 

Güneş Gazetesi'nden Yunus Çağlar'ın haberine göre konut hesabı uygulamasıyla vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine şimdiye kadar yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanırken, söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemiyordu. Eğer yeni yasa Meclis'te kabul edilirse bu rakam 20 bine, oran da yüzde 25'e kadar yükseltilecek. İşte, konut hesabı hakkında merak edilenler.. 

1-) NASIL BAŞVURULUR?  

Devlet katkısından yararlanarak ev almak isteyen vatandaşların TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor.  Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri adına konut hesabı açılamayacak.

2-) YAŞ SINIRI VAR MI?  

18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak.

3-) GURBETÇİ HESAP AÇABİLİR Mİ?

Yurtdışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de kurulu bankalardan birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek. Türkiye'de ikamet şartı olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek. 

4-) DENETİM NASIL OLACAK?

Konut hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, konut hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi kurula vermekle yükümlü olacak.

5-) EN AZ NE KADAR PARA YATIRILMALI?

Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek. 

6-) KİMLER DESTEK ALAMAZ?

Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere de devlet katkısı ödenmeyecek.

7-) HANGİ KOŞULDA SONA ERECEK?

Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (konut hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 ay) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

8-) DEVLET KATKISI KAÇ LİRA?

3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 13 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18'i (devlet katkısı 14 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 25'i kadar (devlet katkısı 20 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek. Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek. Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.

9-) SİSTEMDE NE KADAR KALMALI?

Konut hesabının sadece Türk lirası cinsinden olması istenen uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek olacak.

Kaynak: (projepedia.com)

 

 



Diğer Haberler