Takım Dinamiklerinin Nasıl İyileştirileceğine İlişkin Kanıtlanmış 6 Strateji

Son Güncellenme Tarihi : 06 Ocak 22

Emlak sektörü çok çeşitli işbirliklerinin olduğu piyasa koşullarına göre sürekli yeniden düzenlenen karmaşık çalışma koşulları olan bir sektördür. İşbirlikleri sadece sahada yada diğer sektörler ile gerçekleşmez. Emlakçılık ve emlak profesyonelliği asıl olarak bir ekip işidir. Ve bir emlak markası altında bir ekip ile çalışıyorsanız işbirliği, bir ekibin en iyi performansı göstermesi için hayati önem taşır. Ekibinizi sürekli olarak işe motive olmuş ve her güne hazır tutmak için bazı denenmiş ve gerçek yöntemleri öğrenmek için okumaya devam edin.

İşbirliği genellikle çalışan verimliliğinin temelidir. Bu nedenle çoğu kuruluş, en iyi ürün ve hizmetleri sağlamak için eski moda kurallara ve yargılara güvenir. Ünlü şirketlerin kısa geçmişlerinde şirketin bir kişinin dahice fikirlerinin eseri olduğunu duysanız bile, çığır açan ürünlerin ve hizmetlerin çoğu ekip çalışmasıdır.

Elbette, ekip çalışmasının faydalarından yararlanmak, söylemek yapmaktan daha kolay uygulamalardır. Ya ekip üyeleriniz birlikte iyi çalışmazsa? Kişilik çatışmaları, sağlanan işle ilgili zorluklar ve çalkantılı kişilerarası ilişkiler etkili bir ekibi dahi engelleyebilir. Dahası, bu zorlukların etkilerini şu anda fark etmek zor olabilir. Ve fark edilmeyen zorluklar onları kontrol etmeyi oldukça zorlaştırır. Sonuç olarak, bazen pozitif grup dinamikleri elde etmek, bir kayayı bir tepeye itmek gibi hissettirebilir. 

Diğer durumda, iyi takım dinamikleri sürekli sabit olmayabilir. Ama bu durum daha gerçekçidir. Ekip dinamiklerini nasıl iyileştireceğinize ve üretkenliği nasıl yüksek tutacağınıza ilişkin aşağıdaki ipuçlarıyla daha iyi bir noktaya kendiniz ulaşabilirsiniz.

6 Adımda Ekip Dinamikleri Nasıl Geliştirilir?

Ekip uyumunu geliştirmek, derinlemesine ve uzun vadeli bir süreç olabilir. Sonuçta, yapacak bir sürü iyi şeyiniz olacak. Listede olan ilk maddeler; bir grubun sorunlarının kaynağını bulmak; onları ortadan kaldırmak; onları geliştirmek ve liste devam ediyor. Kişilerarası sorunlar hem yeni hem de deneyimli yöneticiler için çözülmesi zor olabilir. Ancak aşağıdaki adımları takip etmek sizi doğru yöne yönlendirecektir.

1) Geliştirmek İçin Alanlar Bulun
Olumlu ekip dinamikleri oluşturmanın ilk adımı, grup içinde sürtüşmeye neden olan faktörleri belirlemektir. Birden fazla neden olabileceğinden bunu yapmak her zaman basit değildir. Ancak ekibinizi daha iyi anlamak için birçok yolunuz var. Ekip üyelerinin nasıl etkileşime girdiğini gözlemlemek bir yöntemdir ve bu konuda iyi bir yöntemdir. Müdahale etmeden izlemek, mevcut takım dinamiğine açık bir şekilde bakmanızı sağlar. Grubun sorunları hakkında ek bakış açıları elde etmek için her ekip üyesiyle bire bir toplantılar da yapabilirsiniz.

2) Sorunları Ortaya Çıktıklarında Çözün
Kabul edilemez bir davranış tespit ettiğinizde, mümkün olduğunca çabuk (ve nazikçe) düzeltmeye çalışın. Kişilerarası çatışmanın sürmesi bu durum iltihaplanması anlamına gelir. Ve ne kadar uzun süre izin verilirse, taraflar arasındaki ilişki o kadar kötüleşebilir. Kişilerin ve ekibin çalışma kaliteleri de elbette birlikte düşer. Bu tip sorunları daha başındayken öğrenebilmek için ekibinizin sorunlarla size gelmekten korkmamaları için her ekip üyesi ile açık bir diyalog kurmaya çalışın.

3) Bir Ekip Şeması Oluşturun
Bir ekip şemasına sahip olmak, grubunuzu açıkça tanımlanmış sorumluluklarla farklı rollerde düzenlemeye yardımcı olur. Bu netlik, çatışmayı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Genel amaç, yanlış iletişimden kaçınmaktır. Ayrıca ortaya çıkan sorunları çözmek için bir dizi yönerge oluşturabilirsiniz.

4) Anlamlı Bir Şirket Kültürünü Teşvik Edin
Ekip üyeleri arasındaki çatışmaların oyalanmasına izin vermemeniz gerektiği gibi güven ve desteği de teşvik etmelisiniz. Ortak bir hedef doğrultusunda aynı fikirde olan bir grup akranla birlikte çalıştıklarından emin olan ekip üyeleri, daha işbirlikçi bir iş yeri yaratmaya yardımcı olur. Bu bağları oluşturmaya başlamak için takım kurma oyunlarını kullanabilir ve takım üyelerini herhangi bir etkiden korkmadan fikirlerini paylaşmaya teşvik edebilirsiniz.

5) İletişimi Teşvik Edin
Önemli kararlarda her ekip üyesinin fikrini almak ve söz sahibi yapmak, ekibinizin katkılarına değer verildiğini hissetmesine yardımcı olur. Herkesi projelerindeki önemli değişikliklerden haberdar edin. Böylece kendilerini dahil edilmiş hissedeceklerdir ve endişelerini dile getirebilirler. Ve bir grupta daha sessiz üyelerinizden fikir istemekten çekinmeyin. Belki paylaşacak düşünceleri vardır ama korkuyorlardır. Onlara duyulmaları için alan verdiğinizde, grubun bir parçası gibi hissetmeleri daha kolay olacaktır.

6) Ekibinizin Dinamiğini Gözlemlemeye Devam Edin
Olumlu bir ekip dinamiği yaratmayı başardıktan sonra bile işiniz tam olarak bitmedi. Bir ekip üyesinin davranışının değişmesi ve çatışmaların neredeyse bir gecede ortaya çıkması mümkündür. Küçük sorunları büyük sorunlar haline gelmeden ele almak, ekibinizin uyumunu korumanın ve üretkenliğinizi en üst düzeye çıkarmanın anahtarıdır.

Takım Dinamikleri Neden Önemlidir?

Bu sorunun cevabı düşündüğünüz kadar basittir. Pozitif dinamiklere sahip takımlar saat gibi çalışır. Çünkü her üye korkusuzca, sürekli olarak güçlü yönlerini daha da geliştirebilir ve zayıf yönlerini güçlü yapabilir. Sonuç, daha iyi bir şirket ürünleri ve hizmetlerdir. Eğer hizmetlerinizin arkasında onlara güç veren insanlar olmasaydı nerede olurdu?
Tersine, negatif dinamiğe sahip bir ekip pek parlak olmayan sonuçlar üretecektir. Bunun nedeni, kişisel farklılıkların destek yerine korku ve kızgınlık yaratabilmesidir. Bu duyguların hiçbiri rahat hissettirmez ve rahatsızlıkla ilişkili her durum iyi çalışmaya engeldir.

Takım Dinamiklerine Hangi Faktörler Katkıda Bulunur?

Çalışanlarınızı dikkatli bir şekilde incelediyseniz, çoğu işte ellerinden gelenin en iyisini yapmak ister. Bununla birlikte, zayıf iletişim, düşmanca etkileşimler ve aşırı olumsuz geri bildirim, en bağlı çalışanların motivasyonunu bile azaltabilir. Bu biraz zorlayıcı geliyorsa, endişelenmeyin: Takım geliştirme sırasında grubun sorunları üzerinde çalışmak tamamen mümkündür.
İşin püf noktası, sorunun kaynağının nerede olduğunu anlamaktır. Zayıf ekip dinamiklerinin altında yatan olası nedenler şunlardır;

1) İletişim
Ekibiniz gerçekten sorunlardan bahsettiğinde bazı sorunların ne kadar çabuk çözüldüğüne şaşıracaksınız. Zayıf iletişim, başarılı ve heyecan verici çalışma için bir tuğla duvardır. Açık iletişim ise parıldayan bir ekibe ve sonuçlara açık bir kapıdır. İletişim olmadan, işbirliği tam anlamıyla var olamaz. Liderlik, yönetim ve diğer herkes erişilemez durumdaysa ekibiniz hedeflerine nasıl ulaşabilir?

2) Yetkilendirme
Çalışanlar genellikle rollerini yönetimden daha iyi bilirler. Bu nedenle karar vermeleri için onlara güvendiğinizde daha iyi işler ortaya çıkabilir. Kendiniz hakkında asla düşünmeyeceğiniz oyunun kurallarını değiştiren yollarla bile sonuçlanabilir! Bu nedenle ekibinize belirli bir düzeyde özerklik vermek, ekip dinamiklerini geliştirmek için harikadır. Bu özerklik, ekibinizi yaratıcı olmaya ve projenin başarısıyla kişisel olarak ilgilenmeye teşvik edebilir. Ayrıca ekibinizin endişeleri ve sorunları paylaşmaktan daha az korktuğunu ve daha iyi işler çıkardığını göreceksiniz.

3) Açık Roller Ve Sorumluluklar
Ekip üyeleri arasında net bir sorumluluk dağılımı, iş süreçleri arasındaki gerilimleri düşük tutmaya yardımcı olur. Bir proje için hesap verebilirliği teşvik etmeli ve ekip üyelerinizi becerilerine en çok ihtiyaç duyulan yerlere odaklamak için önce rolleri tanımlamalı ve iletmelisiniz.

4) Hedefleri Netleştirin
Ekibinizle çalışırken kaçınmak istediğiniz şeylerden biri, grubun genel hedefi yanlış anlamasıdır. Grup üyeleri projeyi çeşitli yönlere çekmeye çalıştıkça, bir projenin hedefleri üzerinde anlaşmazlığa düşmek, tüm süreci bir sürünme noktasına getirebilir. Projenin başlangıcında herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak temelde bir tür proaktif çatışma çözümüdür. Yön baştan belliyse, bir projenin yönü hakkındaki tartışmaları çözmek için ekibi bir araya getirmeniz gerekmeyecektir.

5) Etkili Liderlik
Ekip dinamiklerinin arkasındaki en etkili faktörlerden biri, lider olan kişidir. İyi bir lider, gruba ekip üyelerinin liderliğe ve birbirlerine güvenmelerini sağlayacak kadar yeterli mesafe ve esneklik verirken net rehberlik ve kaynaklar sağlar. İyi bir lider olmanın projeyi mikro düzeyde yönetmek anlamına gelmediğini unutmayın. Bunun yerine, bir adım geri atmalı ve ekibinizi ellerinden gelenin en iyisini ortaya çıkarmaya yetecek kadar yönlendirmelisiniz.

6) Ödül Ve Sorumluluk Sistemleri
Başarı kadar başarısızlık da işyerinde eşit derecede yaygın olabilir. Üretken bir iş ortamının sürdürülmesine yardımcı olan, onlara nasıl yanıt verileceğini bilmektir. Tipik olarak, bir çalışanın başarıları ödüllendirildiğinde, katkılarına açıkça değer verildiğinden, gelecekteki işlere yatırım yapmaları daha olasıdır. Benzer şekilde, çalışanlar, kötü sonuçların şirketi nasıl etkilediğini bilirlerse ellerinden gelenin en iyisini yapma olasılıkları daha yükselecektir.
Benzer ilkeler bir grup bağlamında da geçerlidir. Ekibinizin en iyi performansını teşvik etmek, genellikle her üyenin hedeflerinin önemini anlamasına yardımcı olmayı içerir. Tek bir kişi yerine her bir kişiyi aksiliklerden sorumlu tutmak ve başarıları için tüm grubu ödüllendirmek, herkesi işbirliği yapmaya ve elinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eder.
Zayıf takım dinamiklerine ne sebep olur?
Artık pozitif ekip dinamikleri oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz yapı taşlarının çoğuna sahipsiniz. Bu harika bir başlangıç noktası ve bunu zayıf dinamiklerin arkasındaki faktörleri öğrenmekle birleştirmelisiniz. Sonuçta, neyin sebep olduğunu bilmeden bir şeyden nasıl kaçınabilirsiniz? Aşağıda kişilerarası çatışmaların birkaç yaygın nedeni bulunmaktadır.

1) Zayıf Liderlik
İyi bir lider, ekibine odaklanmaya yardımcı olur ve rehberlik eder. Böylece her üye en iyi işi ortaya çıkarır. Tersine, etkisiz liderlik, bir grubu yönsüz bırakabilir ve herhangi bir ilerleme kaydedemez.

2) Engelleme
Bu terim, bilgi akışını veya herhangi bir ekip üyesinin performansını bozan her türlü eylemi tanımlar. İşyerinde zorbalık gibi agresif bir şeyi veya aşırı şaka gibi görünüşte zararsız bir şeyi tanımlayabilir.

3) Açık İletişimin Olmaması
Ekip üyeleri fikirlerini dile getiremeyeceklerini hissettiklerinde, açık bir sorun olsa bile büyük olasılıkla suskun kalmaya devam edeceklerdir. Sürekli olarak bir ekip üyesinin yakalaması gereken sorunlarla karşılaşıyorsanız, bu sorunları yakalamış olsalar dahi söylemekten korkmuş olmaları olasıdır. Bu sorunla mücadele etmek için yapıcı eleştiriyi kabul ettiğinizi göstermelisiniz.

4) Grup Düşüncesi
İyi bir lider genellikle emir vermekten çok yol gösterir. Ekip üyelerinizin genellikle liderliğinizi takip ettiğini fark ederseniz, onların fikirlerine ve görüşlerine de zemin açmayı deneyin.

5) Denetim
Takımlar birbirlerinin zayıf yönlerini kapamak için pozitif bir görüşe sahip olsalar da, bu sonuçta başka birinin işini yapmak kadar ileri gitmemelidir. Bir ekip üyesi kendi görevlerini yapmıyorsa, bu yapmalarını sağlamak ekip liderinin sorumluluğudur. Bu şekilde ekibin geri kalanı da yalnızca kendi görevlerine odaklanabilir. Bire bir toplantılar, gevşek çalışana rehberlik etmenin harika bir yoludur ve ekip toplantıları, herhangi bir önemli değişikliği tartışmak için harika olabilir.

Takımınızı Mükemmelliğe Taşımak İçin İletişimi Geliştirin
Bir ekibin dinamikleri, etkinliği farklı nedenlerden artabilir veya bozulabilir. Kişilerarası ilişkileri bozabilecek faktörleri azaltmak, olumlu grup uyumunu sürdürmenin ve yüksek kaliteli iş üretmenin anahtarıdır. İletişim, bu çabada kritik bir bileşendir ve işbirliğini destekleyen bir iş yeri ortamı oluşturmanıza yardımcı olabilir. İletişimi kuvvetlendiren her tür teknolojik, pratik uygulamalar ve kullanıcı dostu iletişim araçları ekibinizin dinamiklerini sürekli olarak olumlu tutmaya yardımcı olacaktır.



Diğer Haberler