Tapu Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Son Güncellenme Tarihi : 24 Mart 22

Yapı kayıt belgesi, imar barışı ile hayatımıza giren yasal olarak kaçak durumunda kalmış yapıların ve bu binalarda oturan vatandaşların en sık merak ettiği konuların başında yer aldı. Ülkemiz genelinde binlerce bu tip yapı için çıkarılmış imar barışı ile beraber karşımıza çıkan “yapı kayıt belgesi nedir?” sorusuna cevap vermek için bu bilgilendirme yazısını hazırladık.

Tapu Yapı kayıt belgesi imar barışı ile hayatlarımıza giren bir terimdir. Herhangi bir veya birkaç sebep yüzünden imar barışına aykırı bir nedenle inşa edilen binaların daha düzenli hale getirilmesi ve bir ayıt altında tutularak imar güvenliğinin sağlanması amacıyla vatandaşlara verilen belgeye tapu yapı kayıt belgesi denir. Verilen bu belki sayesinde artık tapusu olmayan binalar kayıt belgeleri sayesinde iskan alınabilir hale gelmiştir. Bu şekilde daha güvenilir binalarda da oturulmuş olur. Bu belge ile insanlar büyük ihtimalle kaçak olarak kullandıkları elektrik, su gibi abonelikleri kolay bir şekilde alabilir. Doğalgaz aboneliklerine yasal olarak başvurabilirler. Böylece yapı kayıt belgesine sahip olan binalar için alınan önceki kararlar ne olursa olsun iptal edilmiştir. Yani kayıt belgesi bulunmayan binalar hakkında önceden alınan idari para cezası ve yıkım kararı kayıt belgesi alındıktan sonra iptal edilmiştir. Vatandaşları sevindiren bir haber olan ve çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan bu proje sayesinde artık her binanın idari güvenliği sağlanmıştır. Bu sayede arsası olan kişiler sorunsuz bir şekilde kat yaptırabilme fırsatı elde etmişlerdir. Ayrıca bu binalar ve yapılar yasal oalrak taşınmaz mülk olarak sınıflandırılabildikleri için üzerinden kredi çekilmeye müsait hale gelmiştir. Bu mülkler bankalar için kredi vermeye daha uygun hale getirilmiş oldu. Yapılan bu düzenlemeler sayesinde vatandaşlar yapmış oldukları imar barışı kaydı sonrası alacakları kayıt belgesi ile kendilerini belediyelere tanıtmış oldular.

Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen imar barışı sayesinde artık insanlar ruhsat sahibi olmayan binaları için kayıt belgesi alma fırsatı elde etmişlerdir. Yapı kayıt belgesi hakkında yasal olarak boşlukların da tam olarak açıklaması yapılmıştır. Bundan sonra imar durumları belirsiz olan bu tip binaların sahipleri veya kiracıları olan vatandaşların yapıları için kolay bir şekilde iskan izinlerinin ve başvurularının önü açılmıştır. Yapılan başvurular sonrası vatandaşlar yapı kayıt belgelerin çıktısını kolay bir şekilde almaktadırlar. Yapı kayıt belgesi almak isteyenler başvurularını ve ödemelerini yaptıktan sonra e-devlet üzerinden belgelerini kolay bir şekilde alabilirler. Belgeyi almak için vatandaşların önce e-devlet sistemine giriş yapmaları ve daha sonra girmiş oldukları sayfadan belki bilgisayar üzerine indirmeleri gerekir. Belge direkt olarak verilmediğinden dolayı önce bilgisayar üzerine indirilmeli ardından yazıcıdan çıktısı alınmalıdır. 

Yapı Kayıt Belgesi Hangi Yapılar İçin Geçerlidir?
Hayata geçiren ve vatandaşların birçok konuda yaşamış oldukları sıkıntıları ortadan kaldıran imar barışı sayesinde artık her yapı sahibi imara uygunsuz yapılarına kayıt belgesi alarak binalarını güvenli hale getirme fırsatı elde etmişlerdir. Yapı kayıt belgesi nedir sorusunun cevabının verilmesi üzerine vatandaşlar bu belgelerin hangi yapılar için geçerli olduğunu araştırmaktadırlar. Yapı kayıt belgesi genel olarak ruhsatsız olan ya da aykırı bir biçimde inşaat alanlarının yapılması üzerine tüm yapıları kapsayacak şekilde verilen bir belgedir. Bu belge sayesinde artık inşaatların eksik olan inşaat kısımları rahat bir şekilde tamamlanacak ve vatandaşlar binalarında ruhsatlı bir şekilde güvenle oturacaklardır.
Yapı kayıt belgesinin tam olarak hangi şartlar için verildiğini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

https://imarbarisi.csb.gov.tr/yapi-kayit-belgesi-verilmesine-iliskin-usul-ve-esaslar-i-86171

İmar Barışı Vatandaşa Ne Kazandırdı?
Tapu yapı kayıt belgesi ile imar barışı sağlayan yapı sahipleri sadece bu binalarda oturma izni değil binanın kentsel dönüşüm yapılabilmesine de olanak kazanmışlardır. İmar barışı ile sağlanmak istenen asıl amaç bu tür kaçak durumdaki binaların deprem ve şehir yönetmeliklerine uygun yeniden yapılabilmelerini sağlamaktır. Yani depreme dayanıksız ve güvenli olmayan binaların içinde oturmak zorunda kalan ve yasal olarak bir tapu kaydı bulunmadığından dolayı bu binalar için bir işlem yapamayan vatandaşların elini rahatlatacak bir durum yaratılmıştır.
Yoksa bu tapu yapı kayıt belgesini almak için hak sahibi olmuş yapı maliklerini güvensiz binalarda yıllarca oturmalarını sağlamak amaç değildir. 
Her durumda bina güvensiz bir bina ise kentsel dönüşüm zorunlu ise binalar yeniden yapılmak durumunda kalacaklardır. Düzensiz ve uygun olmayan inşaat kriterlerine göre yapılmış binaların dönüştürülmesi kolaylaştırılmıştır.  Yapı kayıt belgesi almaya hak kazanmış yapılarla ilgili olarak 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları bu belgenin alımı ile beraber tahsil edilemeyen idari para cezaları da dahil olmak üzere iptal edilmiştir. 

Yapı ruhsatına sahip olup yapı kullanma izin belgesine yani iskana sahip olmayan binalarda ise bu belge ile iskan almak mümkün hale gelmiştir.



Diğer Haberler