Arsa ve Toprağa Nasıl Yatırım Yapılır?

Son Güncellenme Tarihi : 16 Aralık 20

Arsa satın alarak yatırım yapmak pek çok kişiye antik bir moda gibi gelebilir. Teknoloji ve dijital iletişimin gelişimi ve internetin yaygın kullanımı ile de günümüzde yatırım araçları şüphesiz ki çoğaldı. Fakat arsaya yatırım yapmak hangi yatırım aracını kullanırsanız kullanın aynı daire satın almak gibi nihai bir yatırım olmaya devam ediyor. Eminiz ki paranızı hangi yatırım aracı ile korusanız da, çoğaltsanız da insanların pek çoğu gibi tüm bu birikimler ile bir yerlerde arsa almak sizin de aklınızda olan son yatırım durağıdır. Bu yazıda elindeki nakdi arsa yatırımında kullanmak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

En Güvenli Yatırım Biçimlerinden Arsa Yatırımı

Arsa satın alarak yapılan yatırımlar, günümüz ekonomisi içinde bireylerin sıkça yöneldiği gayrimenkul alım-satımı taşınmaz ticaretinde büyük yer kaplamakla birlikte en güvenli uzun vade yatırım araçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ancak arsa seçimi kârlılık oranınızı büyük ölçüde belirler. Kimi yatırımcılar anaparasını kısa sürede 3-5'e katlarken kimi yatırımcılar da uzun yıllar beklemek durumunda kalır. Genel alışkanlık olarak bir arsa yatırımında kazanç elde etmek için şehrin bittiği yerde arsa almak en iyi tercihlerden birisi olarak bilinir. Yine de bu seçim de dahi uzun süre kar edemeden beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple almak istediğiniz arsayı seçme aşamasında dikkat etmeniz gereken başlıca kriterleri gelin hep birlikte inceleyelim.

İleri Görüşlü Olmak

Alacağınız arsanın değeri günümüzden 3 yı, 5 yıl, 10 yıl sonra nasıl olacak? Öncelikle öngörmeniz gereken asıl kriter budur. Hızlı nüfus artışı, inşaat sektörünün büyümesi gibi etkenler sürekli olarak yapılaşmaya sebep olur. Eğer şehrin büyüdüğü yönü ve yapılaşmanın kümeleştiği bölgeleri doğru tahmin edebilirseniz arsa yatırımınızda aynı ölçüde değerlenir.

Arsa Yatırımı İçin İlk Beceri; Kulağınız Delik Olsun

Arsa satın alma kararınızda kulağınız delik olsun deyiminden kastımız büyük projelerin geçebileceği güzergahları tespit etmektir. Yakın gelecekte yapılacak yol, köprü, sanayi bölgesi, kamu yatırımları, hastane yakını, üniversite yakını ve benzeri projelerin muhtemel lokasyonlarını seçmeniz yatırımınızın yüksek oranda ve daha makul zamanda değerlenmesini sağlayacaktır.

Afet Bölgelerinden Uzak Durun

Arsa yatımı yaparken yapmanız gereken kadar yapmamanız gerekenler daha fazladır. Deprem riski yüksek zemin, su yatağı, su baskın tehlikesi, heyelan tehlikesi gibi arsanın tarıma elverişliliği ya da imara uygun olmaması gibi durumlar yatırımınızı değersizleştirebilir.

Tapuyu Üzerinize Almadan Para Ödemeyin

Yine günümüzde arsa alım-satımlarında birçok usulsüzlük ve dolandırıcılık yöntemleri yaygındır. Bu yüzden arsayı alacağınız bölgedeki tapu-kadastro müdürlüğünden almak istediğiniz arsanın ada-pafta-parsel numaralarını teyit ettirip tapuyu üzerinize aldıktan sonra parasını ödeyin.

Uzun Vadeli Yatırımlarda Arsanızı İşlemek

Uzun vadede arsanızı satmayı düşünmüyorsanız ve yüzölçümü nispeten büyük ise arsanızın içine meyve ağaçları ya da kereste olarak satılabilen ceviz, meşe gibi ağaçlardan dikebilir ya da tarım yapmak isteyen kişilere kiraya verebilirsiniz.

Tüm bu bilgiler ışığında yatırımınız anaparanın üzerine ekleyerek değer kazanacaktır. Unutmayın ki en güzel yatırım toprağa yapılandır. Arsanızı bekleyen bir yatırım yerine kazandıran bir yatırım nasıl yaparsınız? Bunu da incelersek;

Toprağa Yatırım Nasıl Yapılır

Toprak, yeryüzünün en kıymetli varlığıdır. Birçok yatırımcı kendi yaşamının bir bölümünde de bizzat toprak ile uğraşmak ister. Dolayısıyla bir toprak parçasına sahip olmak ister. Bu arsa bir tarla, bağ- bahçe, zeytinlik olabilir. Adına ne derseniz deyin, kıymetlidir. Toprak yatırımı illa ki üzerine bina dikilecek bir yatırım olarak düşünülmediğinde de büyük kar getirebilir. Toprak yatırımı hem doğru yatırım aracı hem ülkemiz için de ekonomiye kazandırılan bir gelir kaynağıdır. Katma değer üretebilir.

 Doğru Yatırım Olacak Toprak Arazisi Nasıl Belirlenir?

Dünyanın neresinde olursa olsun, toprak sahibi olmak hem maddi hem de manevi olarak zenginlik sayılır. Fakat her toprak yatırımı doğru olmaz. Ancak doğru analiz yaptıktan sonra yatırım kararı verilmelidir. Aksi halde zaman ve para kaybı kaçınılmaz olacaktır. Yatırım yapılacak toprağın yeri, fiyatı, geleceğe dair plan projesi hesaba katılarak gerekli bilgiler sağlandıktan sonra yapılan toprak yatırımı mutlaka kazandırr.

Sakin Olun!

Her hangi bir yerde her hangi bir toprak alma kararına yakınsanız, sakin olun. Acele etmek yarar yerine zarar getirir. Acele karar büyük pişmanlık getirebilir. Toprağın yeri, şekli, metrekaresi, fiyatı, gelecekte neye dönüşebileceği bilgisi, hem çevreden hem de devletin yetkili kuruluşlarından alınarak, değerlendirildikten sonra verilecek karar sağlıklı karardır ve yatırımdır. Hiç kimse pişmanlık duyacağı yatırım yapmak istemez, gerekli bilgiler doğrultusunda alınan yol toprak yatırımcısını er ya da geç çok mutlu edecektir.

Toprağa Saygı

Günümüz koşulları insanları maddi manevi çok yordu. Birkaç yıl hatta aylar öncesinde hiç birimiz pandemi denen, yeryüzünü kasıp kavuran günlerin geleceğini bilmiyorduk, geldi ve hepimizin geleceğe dair güven duygusunu yok etti. Sağlık endişesiyle yaşamaktan başka bir şey düşünemez olduk. Hepimiz, bu nedenle git gide kötüye giden koşullar, gıda terörü, sağlık endişesi, insanları toprağa daha çok yönlendirdi. Çünkü toprak verilen emeğin hakkını asla inkar etmez. Dolayısıyla tarihimize, kültürümüze saygı gerekiyorsa toprağa da hak ettiği saygıyı gösterip koruyup kollamalıyız.

Bu nedenlerle gelir getiren doğru bir toprak yatırımı yapacaksanız bilmelisiniz ki toprak işlenmek ister. Emek verildiğinde de toprak emekçisine mutlaka kazandırır. Uzun yıllar sadece çiftçinin karnını doyurma kaynağı olarak düşünülürken, son yılların en kıymetli yatırım aracı olarak değer bulmaya başlamıştır. Yalnız toprağımızı koruyamadığımız, ekip dikerek yaşatamadığımız zaman öldürürüz. Pek çok özenti ile alınan arazi sellere, rüzgarlara kaptırılıp çoraklaştırılmıştır. Doğru yatırım yapabilmek için toprağı, seviyor olmak sahip olmak yetmez. Doğru yaşatabilmeyi yani ekip biçerek, verime dönüştürerek öğrenmek zorundasınız. Eğer kısa vadede toprağı işlemek veya işletebilmek imkanınız yoksa, böyle bir planlama yapamayacak durumdaysanız aldığınız arazinin doğal afetler ile çoraklaşmayacağından emin olmalısınız.



Diğer Haberler