Emlak Danışmanları Sosyal Medya Kullanımında Nasıl Hatalar Yapıyor?

Son Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 20

Emlak danışmanları ve gayrimenkul uzmanları için dünyayı kasıp kavuran salgınla beraber sosyal medya tam anlamı ile bir işyerine dönüştü. Öyle ki her ikili konuşmanın arasında sosyal medyasız olmaz, tanıtım şart, instagram da aktif değilsen satış olmaz tarzı cümleler kısa zamanda hayatımızın klişe cümleleri haline geldi. Fakat sosyal medya kullanımı iki ucu keskin bir bıçaktır. Doğru kullanıldığında size sosyal çevre daha çok müşteri getirirken yanlış kullanıldığında sizi itici gösteren, size güven duyan çevreleri dahi kendinizden soğutan bir araca dönüşebilir. Hatta kullandığınız bir cümle için başınız yasal derde dahi girebilir. Peki bir emlak danışmanı olarak siz sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz? Genel olarak sosyal medyayı kullanırken ne gibi hatalar yapıyoruz? Örneklere başlayalım, denk düşen durumlar varsa bunlardan kaçınalım.

İş İçin Kullanılan Sosyal Medya Hesabı ile Kişisel Hesabı Karıştırmak;

Emlak danışmanlığı kişisel çabalar ile yaratılan bir iş olsa da profesyonel olmanızı gerektiren bir iştir. Kişisel paylaşımları yaptığınız bir hesaptan iş paylaşımlarını da yapmak özel hayatınızı iş hayatınıza katmak demektir. Bu sizin açınızdan sakıncası olan bir durum gibi gelmeyebilir. Sonuçta kim olduğunuzu da ortaya koyarak satış yaptığınız pek çok durum oldu. Fakat işlerin gelişmesi için artık özel hayatınızdaki isminiz ile iş hayatınızdaki isminizin arasına çizgi koymanın zamanı geldi. Özel hayatınızda bir havuz kenarında yaptığınız paylaşım sizi potansiyel temsilcisi olacağınız pek çok farklı kesimden kişiye işini ciddiye almayan biri olarak gösterecektir. Yani emlak danışmanı olarak tek başınıza hizmet veriyor da olsanız iş ve özel hayat için farklı sosyal medya hesaplarını açmalı ve yönetmelisiniz.

Reklam Yapmadan Herkese Ulaşacağınızı Zannetmek

Maalesef artık sosyal mecralar artık o kadar da sosyalist değil. Instagram hesabınızda beş binden fazla kişi de olsa yaptığınız paylaşımları yüz kişiden fazla kişiye göstermek veya beğendirmek bile çok mümkün değil.  Her gün geometrik ortalama ile artan trilyonlarca paylaşımı sosyal medya siteleri dengelemek için daha az kişiye göstermeye başladı. Yani bir emlak danışmanı olarak başarılarınızı arada sırada paralı reklama çıkmak gerekiyor. Bu bilgi için daha güzel bir püf noktası ise reklama çıktığınız görsellerin üzerinde ne kadar az yazı olursa o reklam çok daha fazla kişiye gösterilecektir.

İletişim Bilgilerini Hesap ve Paylaşımlara Koymamak

Çok önemli bir satışı gerçekleştirdikten veya çok yüksek fiyatlı bir satışı yapmak için yaptığınız paylaşımların bir yerine mutlaka küçükte olsa web adresi, telefon numarası gibi iletişim bilgilerini ekleyin. Sosyal medya hesaplarınıza zaten mutlaka farklı farklı iletişim bilgisi ekleyin. Internet hız dünyası iken önünden geçen bir paylaşımda iletişim bilgisi yokken ilgili kişi için o paylaşım sadece reklamdır. O reklamı işe dönüştürecek bağlantı ise size ulaşabileceği bir telefon numarası, mail adresi veya web adresidir. Paylaşımlarınızı yaparken ekstra bir çaba ile mutlaka isim ve iletişim bilgilerini paylaşım resminin üzerine veya açıklama kısmına yazın.

Sosyal Medya Hesabını Show Adresi Yapmak

Bir emlak danışmanı olarak iş için kullandığınız sosyal medya hesabınızı kendi şahsi show alanına çevirmek gerçekten büyük bir hatadır. Sürekli olarak kendi fotoğrafları ile dolu bir hesap kadar insanları sizden soğutacak bir hareket yoktur. Sürekli olarak tek başınıza çekilmiş kendi fotoğraflarınızı paylamaktan ziyade müşterileriniz ile çekilmiş fotoğraflar kullanmaya özen gösterin. Asıl referanslar bu tür paylaşımlardır. Bunun yanında bilgi veren paylaşımlar yapmak sizi çok daha saygın ve bilgili gösterecektir. Paylaşım yaparken gün içinde planlama yapın. İnsanlara yararlı olacak bilgileri edinin ve onları paylaşın.

Görsel Algı, Fotoğraf ve Video İşleme Yeteneklerinizi Geliştirmemek

Sosyal medya da paylaşım yapmak rekabetin ortasına balıklama dalmaktır. O yüzden görsel hazırlamak, içerik bulmak için gün içinde zaman ve para harcamanız gerekir. Kendiniz paylaşımları hazırlarken zorlanıyorsanız, yardım alın. Görsel olarak her zaman bir standardı olan paylaşımlar hazırlayın. Photoshop yeteneklerinizi geliştirin ve hep bir önceki günden daha bilgili olmaya çalışın. Böylece basit ama etkili paylaşımlar hazırlayın ve binlerce kişi arasından sıyrılın. Sosyal medya her geçen gün daha da fazla video kullanımına yöneldiği için siz de bir emlak danışmanı olarak video çekim ve düzenleme konusundaki yeteneklerinizi geliştirin. Gerekirse yardım alın. Özellikle satılık emlak ilanlarınız için bir dakikayı geçmeyen videolar Facebook, Instagram, Linkedin ve Twitter için çok ideal reklam araçları olacaktır.

Emlak Danışmanlığının Sadece Emlak İle İlgili Olduğunu Sanmak

Gayrimenkul tüm insanların ortak noktasıdır. Yemek, sağlık ve barınma sektörleri dünyanın her zaman en geniş müşteri kitlelerinin olduğu sektörlerdir. Bu kadar geniş bir müşteri kitlesinin olduğu Emlak danışmanlığı mesleğinde ilerlemek ve işini geliştirmek isteyen kişi, bu geniş müşteri yelpazesine hitap edebilmek için birçok farklı iş konusunda da yoğun bilgi sahibi olmalıdır. Emlak danışmanı bir seo uzmanı kadar da bilgi sahibi olmalıdır. Böylece bir emlak siteleri için ilanının nasıl arama motoru sıralarında daha yüksek sıralarda yer alacağını bilir. Ve sahip olması gereken en önemli alt bilgi ise iletişim uzmanlığıdır. Müşterilerinin yönünden bir emlak danışmanından ilk istenen özellik emlak sektöründeki uzmanlığı ise ikinci istenen özellik diğer insanlara bu bilgisini doğru, güler yüzlü ve inandırıcı bir şekilde anlatmasıdır. İyi bir emlak danışmanının ikinci işi kesinlikle iletişim uzmanlığıdır. Bu sebeple sosyal medya kullanımında emlak danışmanları tüm diğer sektörlerden daha iyi sosyal medyayı kullanabilmelidir. Etkili fotoğraflar, iyi bir Türkçe dil bilgisi, etkileyici slogan ve sözler sosyal medya kullanımınızı geliştirecek ve sizi potansiyel müşterilerinizin gözünde inanılır, güvenilir ve işini bilen biri olarak gösterecektir.

Sosyal Medya da Gereksiz Tartışmalara Girmek

Sosyal medya da en büyük sıkıntı paylaşımların altına yapılan yorumlardır. Özelikle siyasi, ekonomik ve diğer hassas konular ile ilgili paylaşımların altına maalesef çoğu zaman okumaya dahi tahammül edilemeyecek yorumlar yapılmaktadır. Eğer işiniz için açtığınız sosyal medya hesabınızdan bu tür paylaşımlar yapıyorsanız bu tür yorumlar ile karşılaşmamanız imkansız olacaktır. Yorumların yazılmasından daha kötüsü bu yorumu yapan kişiler ile tartışmaya girmektir. Yazdığınız cevaplar ile kendinizi rahatlatırken bu yorumları okuyan belki de potansiyel müşterilerinizin nasıl hissedeceğini tam olarak bilemezsiniz. Genel olarak kimse tartışma taraflarının haklı ve haksız durumuna bakmaz. Tartışan herkes can sıkıcı olarak algılanır. Bu durumlardan kaçınmak için mümkün olduğu kadar işiniz için kullandığınız sosyal medya hesaplarından hassas paylaşımlar yapmaktan kaçının. Bunun istisnaları ulusal bayramlar, ulusal acı ve yas durumlarıdır. Böyle anlarda hiç paylaşım yapmamakta sizi tarafsız değil duygusuz olarak gösterecektir. Bu istisnaların dışında mümkün olduğunca siyasi, dini atışmalara sebep olacak paylaşımlardan kaçınmanız iş için daha iyi olacaktır. Eğer olumlu tavrınıza rağmen hiç beklemediğiniz bir paylaşıma hala yoğun bir şekilde can sıkıcı hatta harekete varacak şekilde yorumlar yazılmaya devam ediyorsa  o yorum yazan kişiyi tartışmaya girmeden hemen engelleyin. Gerekirse de sosyal medya destek hatlarına şikayet edin.  

Gelen Soruları Cevaplamamak veya Kötü Cevaplamak

Sosyal medya üzerinden paylaşımlarınıza pek çok soru gelecektir. Bu sorulara olabildiğince nazik üslup ile kısa zamanda cevap yazmaya çalışın. Soru ne kadar anlamsız ve kötü yazılmış olsa da bunu şahsınıza yapılmış bir durum gibi algılamayın. Çoğu kişi halen telefondan yazı yazma konusunda iyi değildir. Bir an önce soruyu sorup cevap almak ister. Bu onların telefon klavyesi kullanma alışkanlıkları ve yetenekleri ile ilgilidir. Eğer o kişilerle sesli görüşme imkanı elde ettiğinizde hiç te o kadar az kelime kullanan ve kaba kişiler olmadıklarını görürsünüz. O yüzden soru merhaba, nasılsınız gibi doğal konuşma başlangıç kelimeleri kullanmadan gelmiş ise siz yine de her cevaba saygılı bir şekilde merhaba, iyi günler, iyi akşamlar şeklinde başlamalısınız. Noktalama işaretlerine ve dil bilgisi kurallarına dikkat ederek zaman ayıracağınız anlarda cevaplarınızı yazmalısınız.  Çünkü cevap verdiğiniz kişi sizin belki de en büyük müşteriniz olabilir.

Sosyal Medya Hesaplarında Standardı Yakalayın  

Tüm bu uyarılarımıza kulak verdikten sonra emlak danışmanı olarak iş için kullandığınız hesaplarda bir standardı yakalamalı ve korumalısınız. Bunun için sosyal medya hesaplarının kapak resimlerinin aynı olması, paylaşımlarınıza her zaman bir logo ilave etmek, belli bir ölçüyü kullanmak standart oluşturmak için yapılacak birkaç başlangıç adımıdır.   



Diğer Haberler