Konut Kredisi Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Son Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 20

Konut kredisi yapılandırması konusunda emlak danışmanlarına büyük işler düşmektedir. Banka kredilerinin düşüş eğilimlerini yakalamak önemlidir. Emlak danışmanları müşterisine kullandırdığı konut kredisinin güncel takibini yaparak düşüş eğiminde olan kredileri müşterisiyle paylaşması müşteri açısından son derece olumlu karşılanacak memnun edecektir. Bir emlak danışmanı günlük olarak bankalarda konut faiz oranları ne kadar olduğunu takip ederek güncel bilgilerden haberdar olmalıdır. Peki, kredi kullandırmış olduğunuz müşterinizin kredi yapılandırması nasıl yapılır.
Kredi kullanan konut alıcısı kredi faiz oranlarının düşmesiyle kredisini yapılandırma hakkına sahiptir. Kredi yapılandırmasını biz daha çok konut satışı yapılması durumunda karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca ihtiyaç kredisi kullanan kişiler de kredi faiz oranlarının düşesi durumunda kredi kullandıkları bankalarından kredi de yapılandırması isteyebilir.

Kredi Yapılandırması Nedir?
Kredi yapılandırması, diğer adıyla refinansman, bankadan kullanılmış olan kredilerin güncel faiz oranlarıyla tekrar güncellenmesi, yenilenmesi ve vadenin kredi kullanan kişinin isteğine bağlı olarak uzatılmasıdır. 
Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşe bağlı yapılandırmalarda kredi kullandığınız banka sanki kredinizin kalan kısmını bankaya peşin ödemişsiniz gibi kabul ediyor. Daha sonra ek olarak konut kredisi yeniden yapılandırıldığından dolayı tekrar dosya masrafı tahsil ediliyor.
Kredi yapılandırmasına ait ücreti tahsili ilgili ek ödeme yapmak istemiyorsanız bununla ilgili bulunduğunuz bölgedeki mahkemeye dava açma hakkınız bulunmaktadır. Bu tür açılmış davalarda genelde olumlu sonuçların olduğunu, açılan davaların kazanıldığını görüyoruz.
Yapılandırma yapılırken önemli olan püf nokta, bankanızın yapılandırma sırasında size uygulayacağı faiz oranın durumunu incelemektir. Eğer ödeme yaptığınız kredi faiz oranları güncel faiz oranlarından düşükse yapılandırma yapmak mantıklıdır. 
Bankanızın yapılandırma talebinizi reddedebilir. Burada ilk kredi çekerken yapılan sözleşme önemli. Sözleşmede eğer faiz oranları düştüğünde yapılandırma hakkı vardır ibaresi varsa kredinizi yapılandırabilirsiniz. Eğer bu ibare yoksa bankanız yapılandırmaya yanaşmayabilir. Bu durumda bankanız yapılandırmaya yanaşmıyorsa sizde başka bankaya borç transferi talebinde de buluna bilirsiniz. 
Her Bankanın kredi yapılandırma faiz oranları değişkenlik gösterebilir. Mevcut kredi kullandığınız banka dışında başka bankalardan da kredi faiz oranı teklifi alın. Aldığınız teklifleri değerlendirin en uygun gördüğünüz bankayla masaya oturun. Kredi borcunuzu yeni anlaşma yapacağınız bankaya transfer ederek güncel faiz oranlarından faydalanabilirsiniz. Transfer sırasında yeni bankada aldığınız kredinin masraflarını ve benzeri ek ödemeleri total ödeme tablosu ile karşılaştırın.

Sistem Nasıl Uygulanır? 
Bankaya kredi yapılandırması için müracaatınız kabul edildiğinde size güncel faiz oranlarından kredi kullandırılır. İkinci adım olarak tapu dairesinde evinizin üzerine ipotek koyulur. Banka İkinci derecede İpotek yapar ardından diğer bankanın borcunu kapatır. Borcu kapatılan banka fek yazısını tapu dairesine yollayarak ipoteği kaldırır. 
Kredi Yapılandırmasında Elde Edeceğiniz Kazanç Ne Kadardır? 
Örnek olarak 100 bin lira konut kredisi kullandığımızı varsayalım
Yapılandırma öncesi faiz: Yüzde 1.60 olduğunu kabul edelim vade 60 ay olsun
Aylık ödemeniz 2.605 liradır.
Yapılandırma yapıldığı zaman Yapılandırma faizi oranı Yüzde 0.99 ise
Yapılandırma sonrası aylık ödemeniz 2.225 lira düşer
Toplam kazancınız toplamda: 21.741 lira olur
Başka bir hesap daha yapalım 150 bin lira konut kredisi kullandığımızda kazancımız ne olur?
Yapılandırma öncesi faiz oranın Yüzde 1.60 ise 60 ay vade kullanırsak 
Aylık ödemeniz 3.907 liradır
Yapılandırma faiz oranı Yüzde 0.99 olduğunda
Yapılandırma sonrası aylık ödemeniz 3.338 lira olur
Toplam kazancınızız ise totalde: 32.612 lira



Diğer Haberler