Emlak Vergisi Hangi Değer Üzerinden Alınır?

Son Güncellenme Tarihi : 08 Mart 22

Emlak vergisi, taşınmaz sahibi olan kimselerin belirli koşulların gerçekleşmesi sonrasında ödemesi gereken bir kamu borcudur. Bir emlak sahibi olan kişinin belediyeye başvurarak durumu bildirir bir beyanname sunması ve bu yolla vergi yükümlüsü olarak artık kendisinin muhatap kabul edilmesi gerektiğini ifade etmesi yasal yükümlülüğüdür.

Emlak Vergisi Hangi Kuruma Ödenir?

Taşınmazın bulunduğu coğrafi sınıra hizmet götüren belediye, emlak vergisinin alacaklısı konumundadır. Ödemenin yapılması için fiziken belediyeye gitmeye gerek yoktur. İnteraktif vergi dairesine, internet bankacılığı yoluyla ödeme yapma kolaylığı getirilmiştir. Bazı belediyeler kendi ödeme sistemlerini geliştirmiş olduğundan ödemenizi belediye sitesinden yapmanız da mümkündür. Gecikme zammı yaptırımıyla karşılaşmamak için Mayıs ve Kasım dönemlerinde, iki taksit halinde ödemelerin yapılması gerekmektedir.

Emlak Vergisi Hangi Değer Üzerinden Ödenir?

Emlak vergisi, belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren takdir komisyonlarının taşınmazın bulunduğu bölgede belirlediği rayiç bedel üzerinden oransal hesaplanmaktadır. Taşınmazın niteliği de uygulanacak olan emlak vergisi oranını değiştirmektedir. Büyükşehir belediyesi sınırlarında bulunan bir taşınmazla bulunmayan bir taşınmazdan da ayrı oranlarla vergi alınmaktadır.

Büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan mesken ve arazilerde, belirlenen rayiç bedel üzerinden binde iki, sınırların dışında bulunan mesken ve arazilerde binde bir oranında vergi alınmaktadır. Taşınmaz arsa niteliğindeyse ve büyükşehir belediye sınırları içinde kalıyorsa binde altı, bu sınırların dışında kalıyorsa binde üç oranında vergi alınmaktadır. Taşınmaz konut, mesken yahut arazi olarak nitelendirilemeyecek durumdaysa ve büyükşehir belediye sınırlarının dışındaysa binde iki, sınırların içindeyse binde dört oranında vergi alınmaktadır.

Örneğin, taşınmazınız şehir içinde bir cadde yakınında bulunan bir dönüm arsa olsun. Bu caddenin de büyükşehir belediye sınırları içinde kaldığını düşünelim. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren takdir komisyonu kararınca da metrekare rayiç bedeli 50 TL olsun. Bir dönüm bin metrekare demek olduğundan taşınmazın rayiç bedeli 50 Bin TL’dir. Arsa olması ve büyükşehir alanı içinde olması nedeniyle binde altı oran uygulanacak ve emlak verginiz üç yüz lira olarak belirlenecektir.

Takdir komisyonu tarafından rayiç bedelin belirlenmesi idari bir işlem olduğundan bedeli fazla bulan emlak sahipleri, idari yargı yoluna başvurarak fazla vergi ödemesi yapmamayı tercih edebilmektedirler.

Emlak Vergisinde Muafiyet

Tüm taşınmaz sahiplerinin emlak vergisiyle yükümlü tutulduğu kabul edilse de yasalarla birtakım istisnalar belirlenmiştir. Bir kimse herhangi bir gelir elde etmiyorsa ve taşınmazı brüt iki yüz metrekareyi geçmiyorsa emlak vergisi ödemekten muaftır. Kanun, sadece emekli aylığı alan kişinin de gelir elde etmediğini kabul etmiştir. Dikkat edilmesi gereken husus, bu muafiyetlerin yalnızca bir taşınmaz için geçerli olmasıdır. Bir evinde oturup diğer evinden de kira geliri elde eden kişi, emekli olsa da çalışsa da emlak vergisini ödemeye devam edecektir. Şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları da yukarda ifade edilen koşullar altında vergi muafiyetinden yararlanacaklardır.



Diğer Haberler