Gayrimenkul Davaları ve Gayrimenkul Dava Çeşitleri

Son Güncellenme Tarihi : 17 Ağustos 20

Eşya hukukuna yönelik davaların görüldüğü ve "Eşya Hukuku" nun alt dalı olan bir hukuk dalı olan "Gayrimenkul Davaları", Türkiye'de sıkça karşılaşılan dava türlerinden biridir. Gayrimenkul davalarında kişi ve kurumların hak iddiasında bulunabileceği taşınır ve taşınmaz mallar konu edilir. Gayrimenkul davaları kapsamında arazi, konut, arsa ve bina gibi taşınmazlar, gayrimenkul davalarına gündem olan eşyalardır. Gayrimenkul davalarında taşınmazlar ile ilgili en dikkat çeken konu, taşınmazların diğer eşyalara göre maddi açıdan çok daha değerli olmasıdır. Bu sebeple gayrimenkul davalarında sıklıkla karşılaşılan dava çeşitleri tapu tescili davaları ile tapu iptal davalarıdır. 

Gayrimenkul davalarının süresi nedir?

Ülkemizde gayrimenkul davaları, zaman açısından uzun soluklu olarak kabul edilen davalardandır. Çünkü gayrimenkul davalarında delillerin nasıl sağlandığı, keşif ve bilirkişi süreçlerinin uzunluğu, dava tarafları arasındaki koordine gibi sebeplerden dolayı gayrimenkul davaları oldukça uzun sürmektedir. Bu davaların konularına göre sonuçlanma süreleri, 2019 senesinde Yargıda hedef süresi olarak belirlenmiştir:

•    Gayrimenkul Tapu İptali ve Tescili Davaları: 730 gün,
•    Tahliye ve Ecrimisil Davaları: 330 gün,
•    Gayrimenkul Tahliye Davası: 300 gün, gibi.

Gayrimenkul Avukatları

Gayrimenkul davalarında maddi açıdan yüksek meblağlar dava konusunu oluşturduğu için, bu davalar oldukça önemlidir. Gayrimenkul davalarında çalışılmak istenen avukatın tecrübeli ve nitelikli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü en ufak bir hata bile, süreci hem uzatacak hem de ciddi maddi kayıplara sebep olacaktır. Gayrimenkul davalarında avukatların başlıca görevi, müvekkiline danışmanlık yaparak nasıl bir yol izleneceğini göstermek ve dava sürecinde müvekkilinin sahip olduğu tüm hakları korumaktır. Gayrimenkul davalarında profesyonelleşmiş bir avukat, dava sürecinde yaşanabilecek tüm hataları, minimum seviyeye indirebilecek potansiyele sahip olmalıdır. Gayrimenkul davalarında, süreci iyi yönetebilecek bir avukatın danışmanlığından yararlanmak, olası tüm sorunları ve uyuşmazlıkları engeller. Uzman gayrimenkul avukatları, konut  ve arazi gibi mali değeri yüksek taşınmazlarda kişilerin haklarını korumakla mükelleftir. Bu davalarda, sürecin avukatla yürütülmesi mecburi değildir, ancak kişiler açısından hak kaybı yaşanması gibi olası bir probleme engel olmak için, uzman bir avukatın danışmanlığında hukuki destek almak çok akıllıca olacaktır. 

Gayrimenkul Davalarının Açıldığı Mahkemeler

Gayrimenkul davaları genel olarak taşınmaz davaları olarak da bilinir. Gayrimenkul davasının konusunu ne oluşturursa oluştursun, dava konusunda görevli mahkeme genel olarak taşınmazın bulunduğu yerde olan mahkemedir. Gayrimenkul davalarında, Asliye Hukuk Mahkemeleri davayı yürüten yetkili mahkemelerdir.  

Gayrimenkul Dava Çeşitleri: 

Eşya hukukunun alt dalı olan Gayrimenkul davalarında birçok davaya bakılmaktadır. Taşınmazlara ait yaşanan uyuşmazlıklar ya da miras hukukunun uygulanması sürecinde yaşanan uyuşmazlıklar, gayrimenkul davaları kapsamında ele alınmaktadır. 
•    Tapu davaları: Taşınmazları kapsayan ve mülkiyet hakkı içeren davalardır. Tapu tescili ve tapu iptali gibi oldukça önem arz eden davaları ele alır. Tapu davalarında, hak sahibi için yasal olmayan durumların ortadan kaldırılmasını sağlayarak, hak sahibinin mağduriyetini gidermek amaçlanmaktadır.
•    İstihkak davaları: Bir gayrimenkulü, haksız bir şekilde işgal eden kişilere karşı açılan bir gayrimenkul dava çeşididir ve geniş bir uygulama alanına sahiptir. İstihkak davalarında taşınmazın bulunduğu yerde dava açılması gerekir.
•    Kamulaştırma davaları: Özel şahsa ait bir mülkün ya da arazinin, devlet tarafından satın alınarak kamulaştırılması işlemine bakan davalardır. Anayasa'ya göre, devlet özel mülkte bulunan bir taşınmazı kamulaştırma yetkisine sahiptir. Acele kamulaştırma, Kısmı kamulaştırma ve Trampa yolu ile kamulaştırma gibi türleri vardır.
•    Kira davaları: Taşınmaz sahibine ya da kiracıya karşı açılabilen davalardır. Kira bedeli belirlenmesi, kira alacağı ve tahliye davası gibi sıklıkla karşılaşılan türleri vardır.
•    İzale-i Şuyu davaları:  Diğer bir ifadeyle ortaklığın giderilmesi davalarıdır. Hem taşınmaz hem de taşınır mallarda dava açılabilir. Satış yoluyla ortaklığın bitirilmesi ve aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi gibi türleri vardır.



Diğer Haberler