Gayrimenkul İşine Nasıl Başlanır: Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

Son Güncellenme Tarihi : 07 Temmuz 22

Gayrimenkulde bir kariyer mi düşünüyorsunuz, ancak atılmak için ne yapmanız gerektiğinden emin değil misiniz? Dokuzdan beşe kadar olan işinizi bırakıp finansal özgürlük yaratmanın olanaklarını keşfetmeye hazırsanız, bu kılavuz başlamak için mükemmel bir yerdir. Bir emlak işine başlamak kolay değil, ama çabaya değer!

Emlak İşi Nedir?

Öncelikle gayrimenkulün gerçekte ne olduğunu tanımlayalım. Gayrimenkul, bir toprak parçası ve üzerindeki binalar, ekinler, mineraller ve su dahil olarak tanımlanan mülktür. Gayrimenkul (dijital veya kişisel mülkün aksine), toprak ve ona kalıcı olarak bağlı olan, imal edilmiş veya doğal olsun, her şey dahil, gerçek mülk olarak kabul edilir.
Bir gayrimenkul işletmesi, bir şekilde, şekillendiren veya biçimlendiren, gayrimenkul mülklerinin satın alınması, satılması, işletilmesi, yönetilmesi ve yatırımı ile ilgilenen bir işletmedir. Pek çok emlak acentesi emlak alım satımı ve emlak kiralamaya odaklanır.

Emlakçılık İşi ve Gayrimenkul Firmaları Karlı Mı?

Önce ilk merak edilen şeyler, değil mi? Hiç kimse kârlı olmayan bir iş kurmak istemez. Emlak işletmeleri karlı mı sorusunun kısa cevabı evettir. Gayrimenkul, katılmak için harika bir sektördür. Çünkü basit bir vurgu ile “Bir evin satılabilene kadar, her zaman daha fazla emlakçıya ihtiyaç olacaktır."

Emlakçılar komisyon üzerinden veya satılan ev fiyatının belli bir yüzdesi üzerinden para kazanırlar. Komisyon tipik olarak alıcı ve satıcı acenteler arasında 50/50 oranında bölünür. Ancak bazen yüzdeler acentelerin üstlendiği sorumluluklara bağlı olarak az ya da çok olabilir. Ve eğer alıcının ve satıcının temsilcisiyseniz, o zaman her şeyi alırsınız.
Bir emlakçının kazandığı miktar, içinde bulundukları pazara bağlıdır. Örneğin, İstanbul Etiler’de, bir evin ortalama fiyatı 10 milyon TL civarındadır. Ülkenin geri kalanında, daha çok 1 Milyon TL arasında olur. Evet, bu çok daha düşük komisyonlar demektir. Ancak İstanbul dışında yaşamanın maliyeti de öyledir.

Dokuz Adımda Bir Emlak Acentesi Nasıl Açılır? Gayrimenkul İşine Nasıl Başlanır?

Yani, bir emlak işine başlamak istiyorsunuz. Bu, araştırma, bir iş planı, kendini adama ve tabii ki sade bir cesaret gerektirecektir! Aşağıdaki dokuz önemli adım, hangi pazarda olursanız olun, gayrimenkul kariyerinize güvenle başlamanıza yardımcı olabilir.

1)    Emlak Ruhsatınızı Alın

İlk olarak, emlak ruhsatınıza ihtiyacınız olacak. Yakın zamandan itibaren Türkiye’de herkes emlak alıp satabilir ve kendini emlakçı olarak tanımlayabilirken yapılan yasal düzenlemeler ile emlak işi yapmak isteyen herkesin bir emlakçı ruhsatı alması ve emlakçı olarak çalışmak için aşağıdaki temel adımları tamamlaması gerekmektedir.

Emlakçılık Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler 
Bir emlak acentesi açmak için takip edilecek temel ; vergi dairesi kaydı ile başlar. Daha sonra meslek odasına kayıt yaptırmalısınız. Ardından bağ-kur kaydını yaptırdıktan sonra belediyeden emlakçılık ruhsatı almanız yerekir. Buna sıralamaya göre istenilen belgeler şu şekildedir;

a)    Vergi Dairesine Başvurusunda İstenilen Evraklar;
•    İşe başlama formu
•    Nüfus Sureti
•    İkametgah ilmühaberi
•    İmza sirküleri
•    Ofisin tapu fotokopisi veya kiralamış iseniz kira sözleşmesi
•    Nüfus cüzdanı fotokopisi
Ofisin bağlı olacağı vergi dairesine başvuru yapıldıktan sonra görevli yoklama memuru adresinize gelir. Ve işyerinin emlak işi olup olmadığını yerinde tespit yapar. Bu tespit sonucu hazırladığı yoklama fişinin bir nüshası size verir. Bu tutanak ile tekrar vergi dairesine gidilir. Ve vergi sicil numarası alınır. Vergi levhası çıkarılır ve tasdik ettirilir. Bu belgelerden sonra yetkili yetkili matbaalara vergi levhanız ile başvurularak fatura tanzimi yapılır. Ve basılır.

b)    Fatura ve fiş kesebilmeniz için mutlaka önce ilgili esnaf odası veya dernek kaydını yapmanız gerekir.
c)    Vergi dairesi kaydının yapılmasından sonra SGK, bağ-kur kaydı yapılmalıdır. Vergi dairesinde işe başlama tarihi bağ-kur kayıt tarihidir.
d)    Belediyeye müracaatta emlakçılık ruhsatı için istenilen belgeler;
•    Basit işyeri krokisi 
•    Bağ-kur kaydı veya emekli olduğuna dair belge
•    Oda sicil kaydı
•    Çevre temizlik vergisi ödendi tahakkuk belgesi
•    Kira sözleşmesi veya ofis tapu fotokopisi
•    Vergi levha fotokopisi
•    Tabela vergisi kaydı
Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının kontrol sırasında istedikleri belgeler;
•    Vergi levhası
•    KDV tabelası
•    Fatura cildi
Esnaf Sanatkarlar odaları birliği başvurusu için gerekli evraklar;
•    Vekaletname (işlemleri bir başkası takip ediyorsa)
•    Resimli ikametgah ilmühaberi
•    Nüfus cüzdan fotokopisi
•    Vergi levhası fotokopisi
Tüm bu süreç kendi emlak acentenizi açmak için gerekli süreçtir. Eğer emlak işini bir başka emlak acentesi altında sürdürmek istiyorsanız o zaman yetkili bir emlak acentesi bulmanız gerekiyor. 
Sadece kendiniz için çalışabilir misin? Evet, ancak emlak komisyonculuğu lisansına sahip olmanız gerekecek. Bu adım için hazır değilseniz, en iyi seçeneğiniz mevcut bir aracı kurumda bir takıma katılmaktır.

2)    Bir İş Planı Yazın

Bir emlakçı olarak kendi işinizi kurmaya ve emlak komisyonculuğu lisansınızı almaya karar verirseniz, bir sonraki adımınız bir iş planı yazmaktır. Bir iş planı, işletmeniz için sahip olduğunuz finansal ve operasyonel hedefleri ve hedeflerinize ulaşmak için bir eylem planını özetlemelidir. Hedef belirleme konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Güçlü ve zayıf yönlerinizi ve bu bilgiyi işinizde başarıyı geliştirmek için nasıl kullanabileceğinizi hesaba katın. Ardından kendinize şu soruları sorun:

•    Hangi benzersiz becerilere sahibim?
•    Başlamak istediğim işin amacı nedir?
•    Kime hizmet vermek istiyorum?
•    İşimi başlatmak için ne harcayabilirim?
•    Dış sermayeye ihtiyacım var mı? Eğer öyleyse, ne kadar?
•    Nasıl bir yaşam/iş dengesine sahip olmak istiyorum?
•    Gayrimenkul işine başlamak için beklentilerim nelerdir?
İş planınızı kısa tutun ve temel ayrıntılara odaklanın. 200 sayfalık bir belgeye ihtiyacınız olmayacak. Basit en iyisidir. Planınızı hazırladıktan sonra, planınızı gözden geçirecek ve size geri bildirimde bulunacak güvenilir bir akıl hocası bulun.

3)    Bir Avukat Tutun

Bir avukat tutmanın en iyi zamanı, gayrimenkul iş girişiminize başlamadan öncedir. Doğru avukatı seçerken köşeleri kesmeyin. Fiyat belirleyici faktör olmamalıdır. Daha düşük bir hizmetli genellikle daha az deneyim anlamına gelir. Bir avukat seçerken, emlak yasalarına ve genel olarak emlak işine aşina olduklarından emin olun. İyi bir avukat, temsile ihtiyacınız olduğunda ekstra maliyete değer.

4)    Mali Durumunuzu Değerlendirin Ve Planlayın

Bir gayrimenkul işine başladığınızda, satışlarınız ve komisyonlarınız dahil olmak üzere mali durumunuzun nerede olduğunu bilmek çok önemlidir. İşletmenizi büyümek ve gelişmek için nasıl finanse edeceğinizi anlamak için sayıları kırabilmeniz gerekecek. Fazla harcamamaya dikkat edin. İşleri ortadan kaldırmak için ofisinizi pahalı ekipmanlarla doldurmak cazip gelebilir. Ancak yeni ve gösterişli olması gerekli olduğu anlamına gelmez! Bazı satın almalar işinizi kurmak için çok önemlidir, bazıları ise değildir. Aşırı harcama, işinizin ölümü anlamına gelebilir. Kendinizi o duruma sokmayın.

Çoğu acente, işlerini büyük maliyetler olmadan başlangıçta yürütebilir. Bir müşteri kitabı oluşturduğunuzda, ekipman ve sarf malzemelerine daha fazla harcayabilirsiniz. Örneğin, çoğu pazarlama ve satış materyali dijital biçimde gönderilebilir ve bu da baskı maliyetlerinden tasarruf sağlar. Mali durumunuzu planladıktan sonra, nakit akışınızı, giderlerinizi, kârınızı, zararınızı, sermaye harcamalarınızı ve vergi bilgilerinizi takip etmenize yardımcı olacak bir defter tutma ve muhasebe sistemi kurun.

5)    İş Sigortasını Unutmayın

İş sigortası, mülk hasarını, hırsızlığı, fikri mülkiyet davalarını ve diğer olayları kapsayabilir. Bir gayrimenkul profesyoneli olarak, sorumluluk sigortası ile kendinizi olası hasarlardan korumanız gerekir. Bir şeyler ters giderse, mutsuz bir müşterinin sizi dava etmeye çalışması olasılığı her zaman vardır. İş sigortası, mutsuz bir müşteriye her şeyi kaybetme korkusu olmadan işinizi yapmanızı sağlayan bir güvenlik düzeyi sağlar.

6)    Kişisel Marka Kimliğinizi Geliştirin

Kişisel markanızı geliştirmek, sizi diğerlerinden ayıran şeydir. Temel değerlerinizi ve görsel kimliğinizi düşünün. Bunları pazarlamanıza nasıl dahil ettiğiniz, potansiyel müşterilerinize iletmek istediğiniz tonu ve mesajı belirleyecektir.

SİZ markanızsınız ve markanız genel kimliğinizdir. Özgün ve eşsiz yapın. Markanız şirketinizin en iyi ve en önemli kısımlarını içermelidir. Markanız “İşimi biliyorum ve bu işte en iyisiyim” diyor. Markanızın yeterince güçlü ve akılda kalıcı olmasını istiyorsunuz ki, siz odada yokken bile insanlar hala sizin hakkınızda konuşuyor.

7)    Güçlü Bir Çevrimiçi Ve Sosyal Varlık Oluşturun

İnternet, bilgi otoyoludur. Gayrimenkulde rekabet etmek ve başarılı bir iş kurmak için internette var olmanız gerekir. Sosyal medya da emlak ilan siteleri de önemlidir. Bir ev satın alırken, web siteniz ve emlak ilanları için kullandığınız emlak ilan siteleri genellikle potansiyel bir müşterinin göreceği ilk şeydir. Gördüklerine dayanarak senin hakkında bir fikir oluşturmaya başlarlar. İyi tasarlanmış bir web sitesi, ilan tanıtımı ve sosyal medya varlığı ile mükemmel bir ilk izlenim bırakın. İnsanlar sadece hizmetlerinizi satın almıyorlar. Sizinle bir ilişkiye yatırım yapıyorlar.
Markanızı oluşturan ve tarzınızı ve yaklaşımınızı ileten bir web varlığı oluşturun. Kişiliğinizi ve yeteneğinizi eklemekten korkmayın. Sizinle yatırım yapan müşteriler güvenilir olduğunuzu bilmek isterler.

8)    Doğru Ekip Üyelerini İşe Alın

Gayrimenkul işinizi büyüttüğünüzde, iş için doğru insanları işe almalısınız. Güven, çalışan bir ilişkide kritik bir unsurdur. Her gün birlikte çalışabileceğinizden ve herhangi bir anlaşmazlığı profesyonelce çözebildiğinizden emin olmalısınız. Farklı güçlere sahip olan ve diğer alanlarda uzmanlaşan insanları işe almak, yoluna çıkan her şeyin üstesinden gelebilecek çok yönlü bir iş kurmanın anahtarıdır.

9)    Ölçek

İşletmenizin temellerini oluşturduktan sonra, ölçeklendirme zamanı. Sonraki durak, bir ağ kurmak! Bağlantılar kurmak ve kendiniz için bir isim oluşturmak çok önemlidir. Niceliğe değil, kaliteli bağlantılara odaklandığınızdan emin olun.
Kulaktan kulağa, potansiyel müşteri oluşturmak için harika bir yoldur. Sizi başkalarına yönlendirme olasılığını artırmak için her müşteriyle birinci sınıf bir deneyim sağladığınızdan emin olun. Çoraplarını kıracak satış sonrası müşteri hizmetleri sağlayın. Müşterilerinizden, arkadaşlarınızdan, ailenizden, iş arkadaşlarınızdan veya sosyal ağlarınızdaki kişilerden tavsiye istemekten korkmayın.

Çözüm
Emlak işi size arzu ettiğiniz hayatı sunabilir. Kendinizi küçük bir işletmeye sahip olmak için gereken bilgilerle donattığınızda, işletme sahibi olmanın iniş çıkışlarını, hepsini kaybedeceğinizden endişelenmeden dolaşabilirsiniz. Aslında, unutmayın her zaman GELİŞEBİLİRSİNİZ.



Diğer Haberler