Senet Ve Çek Arasındaki Farklar Nelerdir?

Son Güncellenme Tarihi : 03 Ağustos 22

Güçlü olan işletmelerin ticari işlemlerinde oldukça fazla kullandığı çek ve senetler, kullanım amacı ile verildiğinde belirlenen şartlara uyulmadığı taktirde mağduriyetlere sebebiyet verebilir. Pek çok kişi meydana gelen hak kayıpları nedeni ile hukuksal yollara başvurabiliyor. Arka kısmı yazılmış olan çekin tahsil edilmesi, ciro edilen çekin karşılıksız çıkması, çeklerin arka kısmına atılan imza, zamanında tahsil edilmeyen çekler gibi internet sorgulamaları senet ve çek işlemlerinin aşırı derecede hassasiyet gösterdiğini ortaya koyuyor. Maddi anlamda kayıplara uğramamak için çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gereken konular açısından fikir sahibi olmanız gerekiyor.

Çek Nedir?

Çek, kıymetli evraklar arasında yer alıyor. Ödeme emri niteliği taşıyor ve ticari evraklar hususunda dünyada çoğunlukla kullanılıyor. Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilmiş olan hükümlere göre düzenlenmiş olan çek, bir bankaya hitaben yazılıyor ve belli bir birey adına ya da hamiline ödenmek üzere şeklinde çekler yazılıyor. Bir kambiyo senedi olarak bilinen çek, bir havalenin ödenmesi amacı ile çıkarılmış olan teyit emri manasına geliyor. Çek defterleri, kişiler ve tüzel kişiler tarafından bankalardan tahsil edilebiliyor. Çekin pek çok farklı türü bulunuyor. Banka çeki, posta çeki, seyahat çeki, çizgili çek, teyitli çek gibi türleri bulunuyor.

Senet Nedir?

Bir kişinin borçlu olması durumunda, mevcut olan borcuna istinaden alacaklıya vermiş olduğu ileri tarihe yönelik olan bir resmi ve kıymetli evrak olarak senet, vadeli ve vadesiz olmak üzere iki farklı gruba ayrılıyor. Senetler bu şekilde kullanılabiliyor. Ödemenin yapılması durumunda senedin yok edilmesi ortadan kaldırılması gerekiyor.

Çek Ve Senet Farkı

Çek, 3167 sayılı olan kanun'da ve bu kanun' a ilişkin olan tebliğ'de yer almış olan hükümlere uygun bir şekilde basılıp satılabiliyor. Senet ise matbaalarda daha kolay bir şekilde basılıp satılabiliyor ve resmi bir nitelik taşımaz. Bu sebepten ötürü basımı ve kullanımı daha kolaydır. Çek tahsil edilirken herhangi bir problem ile karşılaşılması durumunda alacak tutar mahkeme yolu ile tahsil edilebiliyor. Ancak senette mahkemeye başvurmak ve hak aramak mümkün değildir. Senedi borçlu olan kişi ödüyor, çeki ise banka ödemek ile yükümlü. Çek üzerinde belirtilen tarihte ödeniyor. Senet ise ödeme tarihi tarafların kararı ile ileriye dönük olarak veya geriye dönük olarak çekilebiliyor.

Çek Ve Senet İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boş senet ve çeklere imza atmamaya özen gösterilmesi gerekiyor. Mümkün olduğunca aynı kalemi kullanmalısınız. İsimler tam olarak eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. Çek ve senetlerde tutarı hem yazı ile hem de rakam ile yazın ve ilave yapılmasını engellemek amacı ile bitişik bir halde kapatma çizgilerinin arkasını kapatın. Herhangi bir dostluğunuz olmayan ve tanımadığınız kişilerden senet veya çek almayın. Verilmiş olan senedin veya çekin bir fotokopisini mutlaka saklamanız gerekiyor.



Diğer Haberler