Deneyimli bir gayrimenkul yatırımcı olsanız dahi başarılı olmak için yatırım işinizde muhtemelen ne tür yatırım stratejileri kullanacağınız konusunda zaman zaman biraz düşünmeniz ve çaba göstermeniz gerekir.
Yeni başlayan bir yatırımcı olarak ise henüz hangi tür yatırımların size ve mevcut durumunuza en uygun olduğuna dair bir “his” geliştirmemiş olabilirsiniz.
Kafanızı daha da fazla karıştıracak olursa, toptan satış, kiralama seçenekleri, ev yenileme, satın alma ve kiralama ve daha pek çok şeyden takip edebileceğiniz çok sayıda potansiyel yatırım fırsatı türü vardır.
Sonra, ister kendi paranız, ister özel veya diğer devlet kredisi türleri ile sağlayacağınızı finansmanı veya bu bilinen giderlerin dışında bir şey olsun, sürekli olarak finansman için sorulacak çok soru var.
Ve son olarak, apartman daireleri, villalar, yazlıklar, tek aileli evler, çok aileli konutlar, ticari veya diğer alanlardan olsun pek çok emlak niş alanı var. Peki siz hangi “alanda” çalışacaksınız!
Ne tür bir yatırım yapacağınız konusunda doğru ya da yanlış bir cevap yoktur ve cevap sadece "duruma bağlı" olabilir. Bununla birlikte, en azından bundan bir anlam çıkarmaya çalışalım, çünkü bir yatırım stratejisini düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var, ister ilk yatırımız olsun ister artık tecrübeliyim dediğiniz bir an olsun!
Emlak Yatırım Stratejinizi Belirlemek İçin 7 Nokta
Size ve gayrimenkul yatırım işinize en uygun yatırım stratejisine (veya stratejilerine) karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken 7 nokta:
Belirsiz Emlak Piyasası
1) Mevcut Emlak Piyasası Nasıl İlerliyor?
Bir tür piyasada diğerinden daha iyi çalışan belirli stratejiler olduğu için, mevcut piyasanın yukarı mı yoksa aşağı mı trendde olduğunu – ya da sadece dengeli bir gidişat mı – olup olmadığını bilmek önemlidir.
Örneğin, kiralama seçenekleri, özellikle emlak piyasası yükseliş eğilimindeyken iyi sonuç verme eğilimindedir. Ev yenileme yatırımcıları ve toptan emlak alıcıları her iki pazarda da iyi çalışır. Ancak düşük bir emlak pazarında satın alma anlaşması bulmak kolaydır. Ancak bunları satmak daha zordur.
İyi bir pazarda yenileme ve toptan satışlarda durum bunun tam tersidir. Faiz oranları düşük olduğunda, insanlar kiralamak yerine satın alma eğilimindedir. Bu nedenle kiralama boşluk oranları yükselme eğilimindedir.
Bununla birlikte, bugünlerdeki mevcut emlak piyasası, faiz oranlarının enflasyon oranlarına göre nispeten düşük olmasına rağmen kiraların artması ve ülkenin birçok yerinde boşluk oranlarının düşük olması nedeniyle bu eğilimi yansıtmıyor. Piyasa ne olursa olsun, bu işte tam bir güvenilir bilgi yoktur. Eskiden gerçekleşmiş olması gelecekte de aynı şekilde olacağını göstermez. Trendleri takip etmek gerekir. Ve şu anda neyin işe yaradığını (ya da çalışmadığını) bilmelisiniz.
2) Bilgi ve Deneyim Düzeyiniz Nedir?
Tercih ettiğiniz yatırım stratejilerini belirlerken bilgi düzeyinizi ve uzmanlık alanlarınızı göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Mevcut pazarınızda iyi işleyen stratejiler olabilir ve bunları gerçekleştirecek bilgi, beceri ve ekibe sahip olduğunuz sürece bunları benimsemeniz gerekir.
Yeni bir strateji, özellikle de satış, açığa satış ve çok sayıda "hareketli parça" içeren diğer stratejiler gibi bazı karmaşıklıklara sahip olabilecek bir strateji alırken dikkatli olun. Bir akıl hocası veya güvenilir bir emlak danışmanın paha biçilmez olabileceği yer burasıdır!
3) Mali ve Diğer İş Hedefleriniz Neler?
Başarmak istediğiniz şeyi karışıma dahil etmelisiniz ve bu, hedeflerinizden gelir. Önümüzdeki yıl, 3 yıl ve 5 yıl içinde neyi başarmayı umuyorsunuz? Çabalarınız için ne kadar gelir elde etmek istiyorsunuz ve neden?
Neden büyük bir sorudur ve eğer “neden” cevabını verebilirseniz, işiniz biraz dalgalı sularda seyrederken sağlam bir yön duygusu sağlayacak hedeflerinize ulaşmak istiyorsunuz. İşinizi ne kadar iyi yönetirseniz yönetin, zor zamanlar olacaktır.
4) Tam Zamanlı mı yoksa Yarı Zamanlı mı Yatırım Yapacaksınız?
Gayrimenkul yatırımının güzel yanı, bunu tam veya yarı zamanlı olarak yapabilmenizdir! Harika bir işiniz varsa ancak ekstra gelirinizin sevdikleriniz için birkaç güzel "ekstra" olmasını veya emekliliğiniz için bir kiralık mülk portföyü oluşturmasını istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz!
Yapmak istediğiniz şeyin tam zamanlı yatırım olduğuna karar verirseniz, bunu da yapabilirsiniz! Birçoğumuz yarı zamanlı yatırımcılar olarak başladık ve yeterince başarılı olduk ve tam zamanlı olarak mezun olduk.
Tam zamanlı emlak yatırımcıları, gelirlerinin tamamı olmasa da çoğunu emlak işlerinden elde edeceklerdir. Bu nedenle en azından işinizi kurup devam ettirene kadar çoğu zaman oyunun zirvesinde olmanız zorunludur.
5) Ne Kadar İyi Bağlantılılarınız Var?
Gayrimenkul yatırımını yalnızca kendi başınıza yapmak neredeyse imkansızdır. Kendinizi bir avukat, yatırımcı konusunda bilgili emlakçı, müteahhit, borç veren ve daha fazlası gibi uzmanlardan oluşan bir ekiple çevrelemek, başarınızda büyük bir fark yaratabilir!
Harika ekip üyeleri, işinizi ileriye taşımanıza yardımcı olacak, sizi beladan uzak tutmaya yardımcı olacak ve sizin için yeni olabilecek alanlarda tavsiye ve uzmanlık sağlayabilir.
Ekip üyeleri, tavsiyelerden olası satışlar elde etmenize yardımcı olabilir. Diğer ekip üyelerini de tavsiye edebilirler. Ekip üyeleriyle tanışmanın en iyi yolu ağ, ağ, ağ kurmaktır!
6) Motivasyonunuz ve İş Ahlakı
Gece geç saatlerde televizyonda emlakçıları dinlerseniz, herkesin bunu çok az çabayla yapabileceğini düşünebilirsiniz. Hiçbir şey bu saçma bilgilerden daha fazla gerçeklerden daha uzak olamaz. Gayrimenkul işi ve yatırım yapmak bir iştir ve bu şekilde ele alınmalıdır. Zaman, bağlılık, odaklanma, iş etiği, ayrıntılara dikkat, zaman yönetimi ve daha fazlasını gerektirir. Bunun için çalışır ve hedeflerinize ve hayallerinize bağlı kalırsanız, ödüller en çılgın hayallerinizin ötesinde olabilir.
7) Varlıklar ve Fonlara Erişim ve Finansman
Çok az veya hiç para yatırmadan gayrimenkul işine girebileceğiniz belki de gayrimenkul yatırımı yapabileceğiniz doğru olabilir. Aslında bu o kadar da zor da değildir. Ancak bir noktada, beklenmedik bir şey olursa diye bir miktar rezerv fonunuz olmalıdır. Bazı varlıklara sahip olmak, mevcut nakit paraya veya en azından ona erişime sahip olmak gibi süreci çok daha kolaylaştırır.
Varlığınız veya nakit paranız yoksa doğru anlaşma ortaya çıkarsa "çevrenizde" bunu sağlayabilecek bir yatırımcı olup olmadığına bakın. İşinizde ilerlerken, hedeflerinizden birinin, mülklerinizden nakit rezervler ve öz sermaye şeklinde varlıklar oluşturmak olduğundan emin olun.
Kiralık mülklere sahip olmak, yukarıdakilerin hepsini yapmanın ve yol boyunca bir miktar pasif gelirin tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Yatırım stratejileriniz ne olursa olsun, sonunda pasif gelirin geldiği ve çalışmaya devam etseniz de etmeseniz de gelir akışının akmaya devam ettiği bir yere gelmelisiniz.