Yabancı Kişilerin Türkiye’de Taşınmaz Edinme Süreci Nasıl İşlemektedir?

Son Güncellenme Tarihi : 17 Ağustos 20

Globalizmin yayıldığı dünyada, insanlar gayrimenkul edinimini yaşadıkları ülkeyle sınırlı tutmamış ve yabancı ülkelerden de mülk edinmeye başlamışlardır. Yabancıların gayrimenkul edinimiyle ilgili, her ülkenin kendi yasal süreci ve şartları vardır. Yabancı ülke vatandaşlarının ve yabancı sermayesi bulunan şirketlerin Türkiye'de mülk edinebilmesi, bazı yasal sınırlamalarla düzenlenmek koşuluyla mümkün kılınmıştır. 

Yabancı kişilerin ülkemizde taşınmaz edinebilmesi 2644 sayılı "Tapu Kanunu" uyarınca düzenlenmiştir.  Tapu Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca : “Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez. Cumhurbaşkanı kişi başına ülke genelinde edinilebilecek miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.”  Bu madde şu anlama gelmektedir: Yabancı gerçek kişiler, bazı şartlar ve sınırlamalar koşulunda ülkemizde taşınmaz edinebilirler. Taşınmaz edinimi her ülkenin vatandaşı için geçerli bir durum değildir. Ayrıca yabancılar tarafından edinilen mülkler alansal ve bölgesel sınırlamaya da tabidir.

6098 sayılı "Borçlar Kanunu" nun 237. maddesi gereğince, taşınmaz satışının geçerli olması için, sözleşmenin resmi bir şekilde yapılmış olması ve tescili gerekir. Yabancı kişilerin taşınmaz ediniminde 35. maddenin son fıkrası uyarınca; "Bu madde hükümlerine aykırı olarak edinilen, edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler ile bu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki sınırlamalar dışında miras yoluyla edinilen taşınmazlar ve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığınca verilecek bir yılı geçmeyen süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir."

Yabancı kişilerin Türkiye'de taşınmaz edinmek istemeleri durumunda öncelikle "Tapu Sicil Müdürlüğü"nden randevu alıp başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir:

1) Kimlik belgesi ya da pasaport.

2) Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkeresi.

3) Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslı ya da onaylanmış bir örneği.



Diğer Haberler