İnşaat Boyası Nasıl Temizlenir?

Son Güncellenme Tarihi : 01 Kasım 21

Yeni bitmiş bir inşaat sonrası en büyük problemlerden bir tanesi de inşaat sonrası artık kalan pislikleri nasıl temizlenmesi gerektiğidir. Boyalar bu konuda boyacıların gerekli özeni göstermediğinden ötürü en büyük sorun teşkil eden temizleme sorunlarından birisidir. İç dekorasyon olmazsa olmazı boyaları zeminden veya bir eşyadan çıkarılması şu şekilde sağlanabilir. Kimyasal kullanılabilir, ıspatula yardımı ile temizlenebilir, ıslak bez yardımıyla birkaç kez silinebilir.

Burada önemli olan kullanılan malzemenin hangi tip boya olduğudur. Su bazlı boyaların çıkarılması nispeten daha kolaydır. Temizleme işlemi yaparken zemine zarar ver verilmeden boya çıkarma işlemi şu şekilde gerçekleşebilir.

Su Bazlı Boyalar

İnşaat artığı olarak kalmış olan su bazlı boyaların yerden ve parkeden çıkarılması için eğer boya tam kurumadıysa ıslak bir bez yardımıyla çok rahat bir şekilde çıkabilir. Eğer boya çoktan kuruduysa bir ıspatula yardımıyla yerden kazanabilir. Ancak bu kazıma işlemi parkede iz bırakabilir ve ayrıca zemine de zarar verecektir. Özellikle zeminin parke olduğu odalarda ıspatula yardımı ile boyayı kazımak elden gelinliği müddetçe ertelenmelidir.

Kurumuş olan boyanın olduğu zemine ılık su ile ıslatmış olduğunuz bezinizi koyunuz. Yaklaşık bir yarım saatlik beklemenin sonunda boyanın üzerinden çıkıp çıkmadığını kontrol ediniz. Zeminde çıkan boyalardan silebileceğiniz kadarını sildikten sonra bu işlemi tekrar ediniz. Ancak unutmamak gerekir ki bez fazla ıslak olmamalıdır. Eğer beziniz fazla ıslak olursa parkelerde şişmeye neden olabilirler.

Plastik Bazlı Boya 

Plastik boyaların zeminden çıkarılma işlemi nispeten su bazlı boyalardan daha zordur. Çünkü aktif maddesi su olmayan bu boyaları çıkarmak için tiner ve ya aseton gibi yardımcı bir katkı maddesine ihtiyacımız olmaktadır. Eğer elinizde tinel varsa plastik bazlı boyaları çıkarmak için en etkili yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Eğer evinizde tiner yoksa inşaat boyasını çıkarmak için Asetonda kullanılabilir. Tabi ki de tiner kadar etkili olması beklenemez.
Bir pamuğa veya beze sıkmış olduğunuz tiner veya asetonu kullanmak istediğiniz bölgede kullanabilirsiniz. Burada önemli olan alt zeminin daha önceden boyanmadığından Emin olmanızdır. Çünkü boyanmış bir zeminde uygulayacağınız tiner veya aseton işlemi alt zeminin rengine de çıkması anlamına gelmektedir. Bu yüzden daha önce boyanmamış olan bir yüzeyde kullanmamanız gerektiğini unutmayınız. Bunun yerine ıspatula ile nazikçe yapacağınız kazıma işlemi daha az hasara neden olacaktır.

İnşaat Boyası Nasıl Çıkarılmalıdır?

Boyalı duvar malzemesi prefabrik ise, kimyasal temizleyiciler kullanmayın. Çünkü bu temizleyiciler bu duvarlara zarar verebilir. Prefabrik alçı duvarlardan boya katmanlarını çıkarmak için bir zımpara makinesi kullanın. Ayrıca ahşap yüzeylerdeki veya kapı çerçevelerindeki boyayı temizliyorsanız zımpara Kâğıdı kullanın. Süpürgelik durumunda, kimyasal bir boya sökücü kullanmanız gerekecektir; Çünkü zımpara onların görünümünü bozar.

İnşaat Boyası İle İlgili Bilmeniz Gereken Şeyler:

Boyalı yüzeyi temizleyin.
Boyalı yüzeyi bir temizleyici ile iyice temizleyin. Bu durumda bulaşık deterjanı veya çok yönlü bir ev temizleyicisi işe yarayacaktır. Yüzeyi iyice durulayın ve gece boyunca kurumasını bekleyin.
Kenarları yapıştırın.
Boyayı çıkaracağınız alanlara kenarları yapıştırın; Bu nedenle, boyanın çıkarılmadığı alanları zımparalamayın veya püskürtmeyin.

Porselen seramik (Porselen) zemin

Seramik, cam ve porselen ne olursa olsun, karo parlak ve iyi bir yüzey oluşturur. Özellikle porselen evdeki, özellikle yerdeki en güzel yardımcı eşyalardan biridir. Ancak elastik olmasına rağmen aynı zamanda çizik ve hasarlıdır. Endişelenmeyin, doğru tavsiyeye sahip olduğunuz sürece küçük hasarlar onarılabilir.
Bir boya sökücü kullanın.

Birçok çevre dostu boya temizleyici bir sprey şişesinde gelir. Boya sökücüyü duvara veya süpürgeliğe püskürtün ve birkaç dakika bekletin; Ardından bir Kâğıt havlu veya temiz bir bezle temizleyin. Boya sökücüde çözünmeyen boya pullarını çıkarmak için bir ıspatula veya bıçak kullanın.

Çevre dostu renkli temizleyiciler kullanırken bile koruyucu gözlük ve yüz maskesi takın ve iyi havalandırılan bir alanda çalışın. Temizlik kıyafetlerinizi ve Kâğıt havlularınızı normal çöp kutusuna atın.
Zemini veya duvarları zımparalamaya hazır olun.

Tüm mobilya ve duvar askılarını ve dekoratif askıları veya perdeleri çıkarın. Tüm pencereleri yerinde açın ve talaşın diğer odalara yayılmasını önlemek için kapılara plastik örtü yapıştırın.

Boyalı yüzeyi zımparalayın.

60 kumlu zımpara kâğıdı ile zımparalamaya başlayın ve dairesel zımpara kağıdını her seferinde yüzey boyunca eşit şekilde hareket ettirin. Tüm alanı zımparaladıktan sonra elektrikli süpürgeyle süpürün; Böylece ilk geçişinizin sonuçlarını görebilirsiniz. Ortalama 80 veya 100 tane zımpara kâğıdı kullanarak yeniden zımparalayın ve ardından elektrikli süpürge kullanın.
Bu ikisi tüm renkleri kaldırmalıdır. Duvarın veya zeminin yüzeyini 150'den 200'e kadar ince bir kağıt zımpara kağıdı ile temizleyin. Bu son zımparalama, yüzeyinizi istediğiniz gibi geri ödemeye hazır hale getirmelidir.



Diğer Haberler