Kat İrtifakı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 20

Yeni bir ev, iş merkezi, almak istiyorsunuz, almak istediğiniz bir evi veya iş merkezini görüp beğendiniz. Karar vermeden evvel tapuyu da görmek, incelemek istediniz. Tapu üzerinde yazılmış olan “kat irtifakı” yazısını ilk defa okuduğunuzda anlam verememiş olarak “kat irtifakı ne demek” diye sormanız çok doğal. Bizler ise gayrimenkul alanında uzman olmayan, bu konular hakkında pek bilgi sahibi olmayan kişileri kat irtifakı tapusu konusunda aydınlatmak sizi bilgi sahibi edebilmek için bu yazıyı hazırladık.

Kat İrtifakı Nedir?
Kat irtifakı, henüz bitmemiş, tamamlanmamış ya da başlanmamış olan bir proje üzerindeki kat mülkiyeti kurulması hakkı tanınmasıdır.
Belli bir arsa üzerinde yapılmakta olan veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok mülkün kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi birbirinden ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli kısımları üzerinde, bina tamamlandıktan yani bittikten sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o mülkün yani arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak yapılan yani kurulan irtifak hakkına Kat İrtifakı denir.

Kat irtifakı bir mülkün yani arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak yapılır, kurulur. Arsa payı kat irtifakından farklı olarak devredilmesi mümkün olmadığı gibi miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla, sebeple kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği vakit buna bağlı kat irtifakı da birdenbire kendiliğinden devredilmiş olur.
Kat irtifakı, resmi senetle ve tapu siciline tescil ile başlar. Bu resmi senet tapu sicil müdürlüğünce tertip edilir. Kat irtifakına konu olmasına sebep olan arsanın hepsi bir kişiye ait ise resmi senet tertip etmeyip sistem belgesi düzenlenmektedir.

Kat irtifakı alma aşamaları nelerdir?
Ev, dükkan, apartman gibi gayrimenkuller projenin inşaat aşamasında ki sürede satın alınır. Müteahhit tarafından projenin satılan bölümü için kat irtifaklı arsa tapusu verilmek zorundadır. Kooperatif alındığında kat irtifakı binanın bitiş süresine gelindiğinde kuralar çekilir daha sonra verilir. Arsa üzerinden müteahhitten daire veya dükkan istendiğinde durumlarda mülk sahibine satış yapılmaz. Zira zaten arsa kendisine ait olduğu için yalnızca kat irtifakı verilir.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?
Bir arsanın üzerinde bulunan kat mülkiyeti Kanunu'na tabi olarak yapılması istenen bir inşaatın proje onaylamasından sonra kat mülkiyetine geçişte gerçek olacak şekilde bağımsız kısımların tapu kütüğüne kaydı demektir.
Belirli bir kişinin yahut daha çok kişinin, bir binanın belirli bir kısmına sahip olmasına kat mülkiyeti denir. Diğer bir söyleyişle kat mülkiyeti bitmiş bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi kısımlarından farklı farklı ve kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o mülkün maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan bağımsız mülkiyet hakkıdır.
Kat irtifakı ise, yapılmakta veya ilerleyen zamanlarda yapılacak olan bir binanın kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya ortak malikleri tarafından, kurulan kullanma hakkıdır.

Kat İrtifakı Hangi Durumlarda Sona Erer?
Kat irtifakı, ideal durumda olan bir binaya iskan alınmasını takiben, kat mülkiyeti tapusu alabilmek için gereken işlemler başlatılarak sona erdirilir. 
Kat irtifakı kurulmuş olan bir inşaatın, bu zamandan sonra maksimum en fazla 5 yıl içinde projesine uygun bir şekilde tamamlanması tavsiye edilir. Eğer müteahhit, bu süre zarfı içinde inşaatı bitirmez ise, kat irtifakı tapusu olan kişilerden biri, Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak kat irtifakının talep edebilir.
 



Diğer Haberler