Kat İrtifaklı Daire Alınır mı?

Son Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 20

Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir. Ancak evvela kat irtifaklı bir daire almanın riskleri konusunda yeterli bilgi edinmeli ve gayrimenkul danışmanınızdan belli başlı kontrolleri yapmasını istemeniz gerekmektedir.
 
1) Yaşamın başladığı ve devam ettiği bir binada bulunan kat irtifakı tapusu orada iskanın hala alınmamış olduğuna işaret olabilir. Bu da o binanın kuralına ve sistemine  uygun şekilde yapılıp yapılmadığını sorgulayıp araştırma yapmayı gerektirmektedir. İskânsız bina başlı başına bir risktir ve tapunun kanunen geçerli olduğu dahi sorgulanabilir.
2) Kat irtifaklı tapuların alınma süresinden sonra müteahhit, binayı belediyeye verilen projeye aykırı, zıt bir şekilde tamamlayabilir. Bu pozisyonda daireyi satın alan kişi, bina projeye zıt bir şekilde yapıldığı için ilerleyen zamanlarda belediyeden çıkacak bir yıkım kararı ile karşı karşıya gelme riskini taşır.
3) Bankalar kat irtifaklı binalara kredi verebilmek için iskanı olması şartını aramaktadır. Bu nedenle daire projeye uygun yapılmış bile olsa, iskan almamış bir binayı satın almak daima büyük bir risk taşımaktadır.
4) Kat irtifaklı konutlar onaylı projesine uygun bir şekilde yapılması halinde sonradan iskan alma şansı tanınmaktadır.
5) Bu sürecin fazla uzadığı ve ortada iskan alma masraflarını karşılayabilecek bir müteahhidin bulunmadığı noktada, kat malikleri kendi aralarında para toplamak mecburiyetinde kalacağı için zorlu bir süreç ile karşı karşıya kalınabilir.
Kat irtifaklı bir konut almak isterseniz size yardımcı olacak konuya hakim bir uzmanın olması ve sizin için gerçekleşebilecek tüm problemleri, sıkıntıları önceden kontrol etmesi çok önemlidir.

Kat irtifakı için gerekli evraklar nelerdir?
1) Kimlik Belgesi ve fotokopisi
2) Taraflara ve varsa temsilcilerine ait Fotoğraf birer adet
3) Eğer işlemde temsil var ise o temsille alakalı belge vekaletname ve yetki belgesi
4) Mimari Proje:
Bina veya binaların dış cepheler ve iç taksimatı belirtilmiş olmalıdır. Bağımsız kısım, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız kısımların konum ve büyüklüklerine göre ölçülen, hesaplanan değerleriyle orantılı arsa payları ve bağımsız kısımların yapı inşaat alanı da açık ve net şekilde gösterilme şartı sağlanmış olmalıdır. Proje müellifi mimar tarafından yapılan ve merkez gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından okunan, imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca kabul edilen mimari proje. Bir arsa üzerine birden çok inşa edilen binaların her birinin projede farklı farklı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için başka proje verilmesi zorunludur. 
5) Vaziyet Planı: 
Bir arsa üzerine yapılacak birden çok yapıların (blok veya farklı farklı) arsa içindeki yerini, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri, park gibi ortak yerlerin açık ve net bir şekilde gösterilmesi ve belediyece kabul edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, olan durum planı mevcut ise ayrı şekilde vaziyet planı ibrazına gerek yoktur. 
6) Yönetim Planı:
Merkez gayrimenkulün yönetimini biçimleyen yönetim  planının tüm sayfalarının bütün maliklerce imzalanmış olması zorunluktadır. Yapı ruhsatı alınmış ve bulunuyor olması şarttır.



Diğer Haberler