Kira beyannamesi vermeyene ceza...

Son Güncellenme Tarihi : 22 Mart 18

Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutuluyor. 

Kira geliri vergisi, konut ve işyeri kiralamalarından gelir elde eden kimseler tarafından veriliyor. Vergiyi geliri elde eden kişiler ödüyor. Ancak kira gelir vergisi için belirlenen istisna sınırlarından düşük gelir elde eden kimseler beyanname vermek zorunda olmuyor.

2017 yılında meskenlerinden 3 bin 900 TL nin üzerinde, işyerlerinden 30 bin  TL nin üzerinde gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin bu yıl vergi ödemesi gerekiyor.

1 Mart'ta başlayan kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit ödeme dönemi devam ediyor. Mükellefler beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar verebilecek, ödemeler ise 31 Mart akşamında sona erecek. Vergide ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.

Hesaplanan vergi;

-Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, 
-Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, 
- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalara, 
-www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi vermedim ne olacak? 

Kira gelir vergisi ödemesiiçin eksiksiz olarak beyanda bulunup vergisini ödemek gerekiyor. Eksik beyan verilir yada hiç verilmez ise bazı yaptırımlar söz konusu oluyor.

Vergi beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 2017 yılı için 3.900 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor. Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, vergi yükümlüsü adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. 

Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. 

Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. 

Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidiliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor. (Emlakkulisi)
 

Kaynak : projepedia.com



Diğer Haberler