Konut nedir, bireysel ya da aile bireylerinin bireysel ya da toplu olarak yaşamları için gerekesim duyduğu, içerisinde yatıp kalktığı, uyuduğu, dinlendiği, yemek pişirdiği, soğuktan ve sıcaktan korunabildiği, yıkanma, temizlenme ve ayakyolu gibi temel gereksinme ihtiyaçlarını karşıladığı barınaklara kısaca konut ya da ev diyebiliriz. Katlı bir binaların içerisinde bulunan bağımsız bölümlerde birçok ailenin yaşadığı yerlere de apartman dairesi denir. “Mesken, ikametgâh, barınak” konuta eş anlamlı kelimelerdir.
Konutlar genel olarak geçmiş dönemlere baktığımızda, teknolojinin olmadığı özellikle ilk çağlarda barınmak için kullanılan Kum çukurları, mağaralar, kaya oyukları, ağaç kabukları, kulübeler, çadırlar, ağaç ve taştan evler yapılarak yaşamlarını sürdürürmüşlerdir. İnsan topluluklarının bu tarz yerlerde yaşamalarının esas nedeni, kötü hava (çok sıcak, çok soğuk) gibi korunmanın yanında, yırtıcı hayvanlardan, baskınlardan korunmak için yaşadıkları yerlerdi.
Konut üretiminde neler kullanılır?
Konutlar yapılırken ihtiyaç duyulan çok önemli malzemeler vardır, ama bunların en başında ve temel olarak kullanılan ana malzemeler bulunmaktadır. Şu şekilde sıralayabiliriz.
Toprak, Beton, Çelik, Ahşap, Bazı bölgelerde kerpiç vb. malzemeler kullanılarak konut inşaa edilir. İnşaat sektöründe bakıldığında yaklaşık 170 kalem ürünün olduğunu söyleyebiliriz. Sektöre doğrudan bağlı yanda bağımlı ürünler var diyebiliriz.
Konutların yapılış tarzları sıcaktan, soğuktan gelebilecek hayvanlardan zararlı şeylerden korunmak için tasarlanır. Dört yön bölgesine göre kapalı olan, ancak hava ve oksijen, güneş ışığı almak için belli yerlerinde pencere, havalandırma gibi birimler bırakılan ve yaşamsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için odaların bulunduğu, diğer insani ihtiyaçlar olan mutfak, banyo, lavabo ve tuvalet gibi alanların oluşturulduğu kapalı mekânlardır.
Farklı coğrafyalara, farklı kültürlere olan sahip bir ülkeyiz. Bu sebeple yapılan konutlar bölgesel değişiklikler görüyoruz. Bugün Mardin Midyat’a çok farklı bir mimarisi varken İstanbul’a geldiğimizde çok devasa yapıların olduğunu bir coğrafya ile karşılaşıyoruz. Konut ve binaları şekilde de listelemek mümkün olur.
Ülkemizde apartman dairesi, villa, ev, toplu konut, lojman, konut, site, müstakil konut, gecekondu gibi farklı isimlerle farklı konut tipleri mevcuttur.
Konut satın almak zor bir karardır. Konut almayı düşünen kişiler konut almadan önce bu konuyla ilgi konut tiplerini biraz araştırıp bilgi edinmelidir.
Hangi Konut Tipi sizi Mutlu Eder?
Mimari yapısı, metrekaresi, kaç odası olduğu, konumu, sizin ihtiyacınızı hangisinin karşılayacağını belirlemenizin yanında, Bütçenizin hangisine uygun olacağını hesaplayarak, bütçenizi zorlamayacak olan bir konut tipi tercih etmeniz sizin için önemli bir kriterdir.
Dubleks Konut nedir?
Dubleks evler genelde lüks yaşamın simgesi gibi görülür. Geniş ailelerin tercih ettiği bir konut modelidir. Genelde İki katlıdır, içten merdiven ile bir üstatta çıkılır. Dubleks konutlar apartman katında olabilir, bahçeli ev tarzında veya villalarda uygulanabilir. En çok bahçeli evlerde görünen modeldir. Dubleks konutlar incelendiğinde giriş katında mutfak, oturma odası, wc olur. Üst katta ise misafir odası, yatak odaları, teras wc, banyo bulunur.
Müstakil Villa
Arsa üzerine kişiye ait olarak inşaa edilen, dört tarafı açık, görkemli metrekaresi büyük olan oda sayısı standardın üstünde yapılara müstakil villa adı verilir.
İkiz Villa
Aynı arsa içinde yer alan bitişik nizam villalar, ikiz villa olarak adlandırılır, Birbirlerine yapışık oldukları için 4 tarafı değil sadece 3 tarafları açıktır. Kapalı olan tek taraftan her iki villa birbirine yapışıktır.
Tripleks Konutlar
Şaşaalı olan ve Bahçesi bulunan, villa tarzında inşa edilen evlere tripleks konut denir. Evlerin bu kategoriye girmesi için 3 katlı olarak inşa edilir. Her bir daire birbirine bağlayan merdivenler vardır. 3 katlı olarak inşa edildiğimden dolayı içinde birden çok tuvalet, banyo, yatak odası ve mutfak bulunur.
Prefabrik Konutlar
Kolay evler denilen bu evler, istenilen alana kolaylıkla kurulabilir, ölçüleri değişebilir, yapımı kolay ve büyük inşaat işleri gerektirmeyen, gerçek konutlara oranla fiyatları oldukça düşük çok daha makul olan konutlardır. Genelde Küçük motel tarzında, bağ evi, hobi bahçesi ya da yazlıklarda oldukça sık kullanılmakta olan konut tipidir.
Apartman Dairesi
Bir arsada birden fazla bağımsız bölümün yapıldığı, az katlı olduğu gibi, katlıda olabilen standart yaşam alanlarını içinde barındıran bir konut modelleridir. Toplu konut alanlarında da karşımıza çıkan konut tipleri genelde 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak inşaa edilir.