Kriz Yönetimi Nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 22

Kriz gerçekleşmeden önce, gerekli önlemleri almak, atlatılan krizi en hasarsız şekilde atlatılmasını sağlamaktır. Kriz anlarında önemli noktalardan biri her açıdan bakabilmek ve olayları doğru okuyabilmektedir. Kriz yönetimi için gerekli bir diğer husus ise olası krizleri asla görmezden gelmemektedir.

Kriz Yönetim Süreci Nasıl Ele Alınmadır?
Sadece mevcut krizlere önlem almak yeterli olmayabilir. Kriz yönetimi olası, doğabilecek krizleri de kapsar. Şirketler itibar kaybetmek veya iflasa sürüklenmemek için kriz yönetim masası kurmalıdır. Bu ekip de sadece var olan sorunlarla değil, genel kritikleri her zaman yapmalıdır. Aksi takdirde ani krizle iflasa veya itibar kaybıyla son bulabilirler. 
Krizler sadece şirket içi sorunlarla da ortaya çıkmaz iç ve dış faktörlere bağlı olarak krizler ortaya çıkabilir. Esasen bir doğal afet bile şirketi krize sokabilir hatta iflasa sürükleyebilir. Bundan dolayı öngörülü olmak ve her şeye hazırlıklı olmak kriz yönetiminde oldukça etkilidir.
İç ve dış faktörleri sıralayacak olursak;

İç Faktörler
1.    Şirket içi sorunlar
2.    Üstlerin astlara karşı duruşu
3.    Çalışanların verimsizliği 
4.    Mobbing
5.    Markaya verilen değerin yetersizliği

Dış Faktörler
1.    Ekonomik kriz
2.    Doğal afetler
3.    Siyasi krizler
4.    Devrimler
5.    Savaşlar

Bazı durumlarda dış faktörler iç krize de sebep olabilir. Örneğin ekonomik kriz çalışan açısından çok büyük bir sorun teşkil ettiğinde, iş verimliliği düşer. Bu da şirketin güç kaybetmesi demek olur. Kriz yönetiminde sorunları fark etmek kadar insan ilişkileri de önemlidir. Çalışanlarının performanslarının neden düştüğünü sorgulamadan yargılama yapan yönetici krizin eşiğinde demektir.
Kriz içerisinde şirketi de ayakta tutmak gerekmektedir. Çalışanlara insan kaynakları desteğiyle motivasyon verilmeli panik yapılmamalıdır. İtibar kaybını önlemede bu da önemli bir faktördür. Motivasyonu yerinde olan çalışan verimli çalışır. Verimli çalışan markaya değer verir, şirket itibar kaybetse bile yöneticinin verdiği destekle çalışan bu itibarı geri kazandırır.

Kriz Yönetimi Aşamaları
Kriz yönetimi aşama aşama ele alınmalı doğru stratejilerle ilerlenmelidir. Bir aşamayı görmezden gelmek çok şeye mal olabilir. Genel bir deyişle aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz;
1.    Gözlem yapma, gözlemlerden sonuçlar elde etme
2.    Krizi kategorilendirme 
3.    Kriz yönetimi ekibi kurma
4.    Doğru adımlar için iletişim yönetimi
5.    Geri bildirim ve durumlara göre karar 
6.    Analiz

İşletmelerin krizi atlatabilmeleri için öncelikle doğru soruları sorması gerekir. Kriz yönetiminde hangi sorular sorulmalı?
1.    Kriz nereden kaynaklı?
2.    Krize kim sebep oldu?
3.    Kriz durumu hangi seviyede?
4.    Krizin ana ve alternatif çözümleri var mı, varsa neler?
5.    Krizi fırsata çevirebilir miyiz?
6.    Yaşadığımız krizden faydalanabilecek rakiplerimiz var mı?

Kriz yönetimi yapabilmek için öncelikle kriz yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Strateji kurmak ve doğru soruları sorabilmek de önemlidir. İş verenlerin çalışanlarına karşı tavrı da çok önemlidir. Kriz durumlarında soğuk kanlı olunmalı paniği olduğunda hiçe indirmek gerekir. Aksi takdirde alınacak olan tek bir yanlış karar yapılan her şeye rağmen geriş dönülemez bir duruma dönüşebilir.

Kriz yönetimi hakkında eğitim ve sertifika veren birçok site ve kurs bulunmakta. Hemen hemen hayatın her yerinde krizlerle karşılaşmaktayız. Şirketiniz olsun veya olmasın kriz yönetimi ve stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak sizi mantığa itecektir. Bu da paniği azaltır. Paniğin azalması yanlış kararları önler.



Diğer Haberler