Emlak ofisleri gibi ekip ve rekabet ruhu ile çalışan bir kurumun üyesi iken pandemiden önce dahi çalışma hayatı yoğun stres taşıyordu. Ardından koronavirüs pandemisi iş dünyasını alt üst etti ve birçok ülkede milyonlarca çalışan işsizlik başvurusunda bulundu. Bu durum halen sürüyorken iş güvenliği sizin de muhtemelen aklınızdan çıkmıyordur. Artık gözümüzün önünde değişen bir dünyada çok fazla belirsizlik var.
İyi haber şu ki, değerinizi kanıtlamak, sahip olduğunuz işi sürdürmenize yardımcı olmak ve zor dönemlerde bile başarılı olmak için atabileceğiniz adımlar var. Elbette hiçbir garantisi yok ve tüm ekibinizin işten çıkarılıp çıkarılmayacağını kontrol edemezsiniz. Ancak bu adımları atarak, yeni bir şey aramanız gerekmesi durumunda kendinizi daha çekici bir aday haline getirmiş olursunuz.
İnsan kaynakları ve yetenek yönetimi, işe alma, C-seviyesi liderlik ve kariyer koçluğu alanlarında deneyime sahip profesyonellere göre, belirsiz zamanlarda iş güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz altı şey var.
1) Dayanıklı, Uyumlu, Esnek ve Düşünceli Olun
Şirketlerin rolü ne olursa olsun en çok değer verdiği dört beceri bunlardır. Bu beceriler kendinizi her zaman dalgalı sularda yelken açmak için donanımlı olduğunuzu hatırlamanızı ve görselleştirmenizi kolaylaştırır.
Dayanıklılık: Zor zamanlarda toparlamak
Uyumluluk: Yeni ortamlara kolay uyum sağlama
Esneklik: Farklı alanlara kayabilme ve bunun için istekli olma
Düşünceli olma: Saygılı ve meslektaşları ile iletişim halinde olmak
Esnekliğin şu anda en kritik özellik olduğu açıktır. Bu, ayakta kalmak ve bilinmeyenle başa çıkmak için ne gerekiyorsa yapmak anlamına geliyor. Esneklik, sizi kürekleri çekmeye motive edecek güçtür.
Bu ivmeyi korumanın ötesinde, gelişmeniz de gerekecek. Spesifik olarak, şirketinizde neler olduğuna dikkat etmeli ve sektör trendlerine daha geniş bakmalısınız. Değişen koşulların ihtiyaçlarını karşılamayı işiniz haline getirin. İşvereninizin şu anda başarılı olmasına yardımcı olmak için bu yeni gerçeklikte ele alınması gereken görevleri ve projeleri üstlenin. Bu ister sanal toplantılar yürütmek, ister daha küçük bir birimde farklı bir rol veya ek sorumluluklar almak olsun.
Başka bir deyişle, biri sizden orijinal iş tanımınızın dışında bir şey yapmanızı isterse, akışa uyum sağlayın ve devam edin. Yardım etmek için başka ne şekilde düşünmeniz gerektiğini bulun. Fırsatları kendi başınıza belirlemek ve takip edilecek disiplini geliştirmek için zaman ve özveri gerektirecektir. Ama bu sizi diğerlerinden ayıran şey bu olabilir.
Ve tüm bunları aynı zamanda yöneticinize, takım arkadaşlarınıza ve şirketteki iş arkadaşlarınıza karşı nazik ve düşünceli davranırsanız, kimsenin ayrılmak istemeyeceği mükemmel bir iş arkadaşı olmanın yanı sıra güvenilir biri olarak tanınırsınız.
2) Yaratıcı Düşünce Gösterin
Bu sadece kendi rolünüz söz konusu olduğunda esnek ve uyarlanabilir olmakla ilgili değildir. Ayrıca yaratıcılığınızı tüm organizasyona fayda sağlamak için kullanmak ile ilgilidir. Şirketinizin içinde bulunduğumuz anın ve hala ileride olan öngörülemeyen engelleri aşmasına yardımcı olmak için masaya yeni fikirler getirin. Tüm endüstriler alışageldik iş yapma biçimlerinin pencereden uçup gittiğini gördüğünde, işlerin nasıl yapılması gerektiğine dair tüm oyun kitaplarının yeniden yazmanın zamanı gelmiş demektir. Tek kötü fikir, hiç fikir sahibi olmamaktır.
Unutmayın ki, işverenler şimdi her zamankinden daha fazla, sıkıntılı noktalarını çözebilecek insanları arıyor. Önerilerinizin şirketinizin daha fazla iş getirmesine veya giderleri düşürmesine yardımcı olması harika bir şeydir. Fikirleriniz doğrudan geliri artırmaya veya tasarruf sağlamaya yardımcı olmasa bile, yaratıcı ve becerikli fikirleriniz, sizi yine de şirketinizin bağlı kalmak isteyeceği değerli bir çalışan yapar.
3) Yaşam Boyu Bir Öğrenci Olun
Karşınıza çıkan her parlak şeyde ustalaşmak, sonuçta önemli olan şey değil, daha çok "nasıl öğrenileceğini ve hızlı bir şekilde hızlanmayı bilmektir. “Dünya değiştikçe, ömür boyu öğrenci olduğumuz zihniyetini benimsemek zorundayız.”
Henüz geliştirmediğiniz ancak ihtiyaç duyabileceğiniz beceriler üzerinde düşünmenizi ve ardından haftada sadece bir saat bile olsa bunları edinmeye odaklanın. Örneğin, küçülen ve yıpranan bir ekipte müşteri temsilcisi iseniz çevrimiçi bir kurs alarak ve diğer pazarlamacılara ulaşarak performansı daha iyi analiz edebilmek ve katılımı artırabilmek için veri becerilerinizi güçlendirmeye karar verebilirsiniz. Sizin için neyin yararlı olduğuna dair görüşlerinizi paylaşabilecek diğer sektörler ile teması güçlendirin. Durumunuz ne olursa olsun, kilit nokta “küçük, odaklanmış ve tutarlı adımlarla başlamaktır”.
Yeni beceriler ve bilgiler edindikçe, öğrenmeyi sevdiğiniz yolları bulmaya başlayacaksınız. Hangi formatın yeni bilgileri saklamanızı en kolay hale getirdiğini, günün hangi saatinin sizin için en verimli olduğunu ve güçlü ve zayıf yönlerinizin nerelerde olduğunu fark edeceksiniz. Ve bunların hepsi sizi daha iyi bir çalışan yapacaktır. Bu zamanı hem içe dönük hem de proaktif olmak için kullanmak, bu yeni becerileri ve artan öz farkındalığınız ile şirketinize yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Uzun vadede siz artı bir unvan kazanacaksınız. Gerektiğinde adım atmak için inisiyatif alan kendi kendine öğrenme programının ilk adımını da atmış olacaksınız.
Şu anki rolünüzde başarılı olmak için öğrenirken bile daha sonra bir hamle yapmanız gerekebileceği ihtimaline karşı, büyük resme bakmalısınız. Yeni başlayanlar için: Çevrim içi ticaret, müşteri deneyimi, dijital pazarlama ve strateji ve elbette sağlık dahil olmak üzere bu salgın sırasında büyümek için en iyi konumlanmış alanlara çok dikkat edin. Sonraki: Bu endüstrilerle alakalı olabilecek becerileri geliştirin.
4) İşleri Bitirin
İşletme okulundaki eğitim ve deneyimlerden yola çıkarak verilecek en iyi tavsiye stratejik bir vizyona sahip olmanın işverenlere sunulabilecek en önemli beceri olduğudur. Ancak şimdi bu yetersiz bilgi ile yapılırsa üzerinde çok da alışamamadan "güzel bir PowerPoint sunumu" oluşturmaya benzeyecektir. İşverenlerin çözüm odaklı olmak ve işleri yürütmek için ekip üyelerine daha çok ihtiyaç duyuyorlar.
Böyle zamanlar da sorulmadan zorluklarla mücadele eden problem çözücülerdir. İyi zamanlarda, sağlam zaman çizelgeleri olan bir stratejik plan hazırlama lüksüne sahiptik fakat artık pandemi ile beraber ekonomik şartların alt üst olması bu planların çoğunu pencereden dışarı attırdır. Şirketlerin yeni iş modellerini ve gelir akışlarını benimsemek için dönüşürken ve işsizlik hızla yükselirken ihtiyaç duydukları, "işleri hızlı bir şekilde yapabilen" çalışanlardır. Başka bir deyişle: Ne kadar küçük veya "çok çekici olmayan" işler olursa olsun, kollarını sıvayıp bu işleri yapabilen insanlar ön plana çıkacaktır. Bu zor zamanlarda başarılı olacaklar “en büyük azimle en çalışkan çalışanlar” olacaklardır. Artık her zamankinden daha fazla, azimli, kararlı ve özverili insanlar akranlarından öne çıkacaklar.
5) Kendi Ağınızı Kurmaya Devam Edin
Yeni fırsatlar arıyor olun ya da olmayın, ağ oluşturma, özellikle belirsizlik zamanlarında geliştirilmesi gereken değerli bir beceridir. Bu kadar çok insan evde tecrit halinde kalırken, pek çok müşteriniz sizin ona ulaştığınız için sizi takdir edecektir. Hepimiz bağlantılara can atıyoruz. Ve bunun size ne zaman hangi kapıyı açacağını asla bilemezsiniz. Katılmak için web seminerleri aramayı, mevcut iş arkadaşlarınızla sanal kahve randevuları ayarlamayı ve check-in yapmak için eski iş arkadaşlarına ulaşmayı düşünmelisiniz. Ağınızı için yeni kişiler ile tanışırken daha kırılgan gözükmek ve deneyimlerinizi paylaşmak sorun olmamalıdır. Sonuçta herkes şu an aynı şeyleri hissediyor.
Şimdi iş kaybından etkilenen diğer kişilere yardım etmenin ve cömert bir takım oyuncusu olarak tanınmanın zamanı gelmiş olabilir. Veya kariyer tavsiyesi veya yardım istiyorsanız, “gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu sormaktan korkmayın”. Belki de bu, mevcut rolünüzde nasıl adım atacağınıza dair bir fikir veya belirli bir alanda becerilerinizi nasıl geliştireceğinize dair tavsiyelerdir. İnsanlar yardım etmeyi sever ve hatta onlara olumlu bir etki yaratma şansı vererek birinin gününü güzelleştirebilirsiniz.
6) Yaptığınız Her Şeye Empati Yapın
Empati gibi yumuşak beceriler işverenler arasında büyük talep görüyor. Birlikte çalıştığınız insanlar sadece etrafınızda olmaktan kendilerini iyi hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda işinizi sürdürme olasılığınız da artacaktır. Hangi işveren ile konuşursanız konuşun “çalışma arkadaşlarına ve müşterilerine empati sunan ve kazandıran çalışanlar sürekli olarak zirveye çıktığını gördüğümüz ve genel olarak birlikte çalışmaktan keyif aldığımız kişilerdir” diyeceklerdir. İnsanlar genellikle empati yapmaktan kaçınıyor, çünkü ekstra zihinsel çaba sarf etmek gerekiyor. Ancak empati yapma konusunda iyi olduklarına inandıklarında, bunu yapma olasılıkları daha yükseliyor. Şu an işyeriniz empati becerilerinize olan güveninizi artırmaya başlamak için harika bir yer değil mi?