Ev satın alırken parkenin cinsinden dolabın renginden çok daha önemli ayrıntılar var. Satın alma sırasında bu püf noktalarına dikkat ederseniz ilerleyen zamanlarda sıkıntı yaşamazsınız. Alım satım ve tapu işlemlerinde dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası...
1-Kat mülkiyeti kat ittifakı
Satın aldığınız evin kat mülkiyetinin olması sizin için önemli. Eskiden kat mülkiyeti olmadan, su elektrik vs. bağlantı işlemlerini yapabiliyordunuz artık bu konuda sıkıntı çıkıyor. Kat mülkiyeti için müteahhitlerin bedel ödemesi gerekiyor. Ödenmemişse de bu bedel sizden çıkar. Ortalama bir ev için de bu rakam 10.000 TL'yi bulabilir. Tabi bu rakam evin değerine göre artabilir.
2-Evin değeri çektiğin krediden düşük olmasın
Tapuda dairelerinde evlerin gerçek bedelleri tam olarak görünmeyebilir. Örneğin siz evi 200.000 TL'ye satın aldınız ancak evin tapudaki değeri 100.000 TL olarak görünüyor. 100.000 TL'ye göre tapu harcı ödeyip alım satım işleminizi yapabilirsiniz. Ancak maliye sık sık tapu alımlarını inceliyor. Ve bu konuda size ceza gelebilir. Özellikle de kredi kullandıysanız zaten orada kullandığınız bedel gözükecek ve size ceza çıkma olasılığı artacaktır.
3- 5 yıl içinde satışlara vergi
Satın aldığınız evi 5 yıl içerisinde satarsanız Değer Artış Kazancı Vergisi öderseniz. Bu oranlar yıla ve değer artışına göre farklılık gösteriyor. Değer artış vergisinde fark 200.000 TL'nin üzerindeyse oran artıyor.
4- Daire numaralarına dikkat!
Satın aldığınız daire tapuda size ait çıkmayabilir bunun yerine karşı komşunuzun dairesi size ait olabilir. Binanın projesiyle tapunun aynı olması lazım. Ancak tapuda bu numaralar tutmayabiliyor ve bu durum ülkemizde sık rastlanıyor. Örneğin siz siz 12 numaralı daireyi geziyorsunuz beğeniyorsunuz. Tapuda soruluyor 12 numaralı daireyi satın aldığını zannediyorsunuz ona göre ödeme yapıyorsunuz. Halbuki projede 12 numaralı daire sizin satın aldığınız daire olmayabiliyor. 13 numaralı daire olabiliyor. Sorunu düzeltmek için de yeniden satış yapılıyor tarafların anlaşması gerekiyor.
5-Bahçe ve bodrum katı alanlar
Bahçe katı ya da bodrum kat ev satın alanlar satın aldığınız evin metrekaresi ile tapuda görünen metrekare birbirini tutmayabilir. Örneğin siz 85 metrekare bir ev satın aldığınızı zannediyorsunuz. Evin altındaki sığınak ya da depo alanları olmak zorunda. Sığınak, garaj ya da depo alanları eve ekleniyor ama sizin evin tapudaki alanı sadece 40 metrekare olabiliyor. Evi satarken ya da kredi kullanırken sorun çıkabilir. (Enuygun)
Kaynak:(projepedia.com)