Eve Kalmak Zorunda Kalan Herkese 20 Harika Öneri

Son Güncellenme Tarihi : 19 Mart 20

Herşeyin başı sağlık. Bugünleri umarız her birimiz sağlıklı olarak atlatırız. Ama madem evde oturmak bir nevi zorunlu o zaman işinize yarayacak önerileri derledik. İşte eve kapanmak zorunda kalan herkesin işine yarayacak 20 harika öneri;

1) Evde geçireceğiniz günlerde önce “ev kazalarına” dikkat edin! İnsanların en çok kaza geçirdikleri yerler maalesef trafik değil evleridir. Evde artık çok daha sakin ve yavaş hareket edin. Gereksiz yere fazla ağırlık kaldırmayın. Virüsten dolayı çok daha sık temizlik yapmak zorunda kalacağımız için, kayıp düşmeler, kesilmeler, burkulmalar, kırılmalar yaşanabilir. Bıçakla bir şey keserken, konserve veya şişe açarken ekstra dikkatli olun. Sadece kendinize değil hane halkına da dikkat edin. Zaten hepimizin şu ara en az gitmek isteyeceği yer hastanelerin acil servisidir. Üstelik bu acil servis ziyaretleri kırılma, burkulma gibi sebepler ile hiç olmamalı. Hastaneleri korona virüsü kapabilecek çok ciddi hastalara bırakalım.

2) Psikolojik sağlığımıza da beden sağlımız kadar dikkat edelim. Haberler tam bir psikolojik yıkım bombardımanı olarak yağacak. Şimdiden alışalım. Kendinizi panik atak yapmanın ne size ne ailenize faydası olacaktır. Bu tür hallerde kitap okumak zaten iyi gelecektir. Seçeceğiniz kitap türlerini biraz daha psikologların yazdığı kitaplar arasından seçin. İnternetten kitap alışverişi bu günler için.

3) Psikolojik sağlıktan bahsetmişken bugünlerde belli ki eşlerde bir arada daha çok vakit geçirmeye başlayacak. Bu durum bazı çiftleri olumlu etkilerken bazı çiftler için zorlayıcı olabilir. Alışkanlıklardan vazgeçmenin yanında belirsizlik, iş ve para sıkıntısı da bu strese eklenecektir. Artan psikolojik baskıyı eşinizden çıkarmamaya çalışın. Herhangi bir konu için ısrarcı olmamaya çok daha fazla anlayışlı olmaya kendinizi programlayın. Üzücü bir şey söylemek üzereyseniz en az ona kadar sayın ve bu durumun kalıcı olmadığını kendinize hatırlatın. Şu an hayatınızda en büyük yardımcınızın eşiniz olduğunu asla unutmayın.

4) Kendinizi diğer hastalıklara karşı da korumayı unutmayın. Üşütmemeye, soğuk algınlığına sebep olacak tüm eylemlerden kaçınmaya çalışın. Duyacağınız haberlerin kendinizi hasta hissettireceğini bilmelisiniz. Hatta vücudunuz stresten duyduğu belirtileri gerçeğe çevirmeye meyillidir. Koronavirüs belirtileri ile diğer hastalıkların belirtileri konusunda bilgilenin.
  
5) İhtiyaçlar için dışarı çıkmak gerekecek. Bu sebeple bazı ön hazırlıklar sizi rahatlatacaktır. Önce gideceğiniz yerleri aklınızda planlayın. Mümkün olan en az kişi ile görüşecek şekilde dışarı programınızı planlayın. Varsa maskeniz, eldiveniniz ile dışarı çıkın. Her ne kadar koruyuculuğu tartışılsa da maskelerin varlığı diğer insanları sizden biraz daha uzak durmaya yarayacaktır. Market alışverişlerini dahi aklınızda raf raf planlayın.

6) Yolda herkes ile mesafenizi iki metreden fazla olacak şekilde ayarlayın. Yollarınızı buna göre seçin. Etrafınız çok kalabalık olursa öksürerek(!) etrafınızı biraz boşaltın.

7) Stok yapmayın demek boşuna olacak. Psikoloji buna engel olacak. Ama en azından alacaklarınızı temel ihtiyaçlar ve gerçekten kullanacaklarınız olanlar arasından seçin. O yüzden alışverişe her zaman liste yapıp çıkın. Markette karar vermeyin. Başkası alıyor diye almayın. Bencilliği son raddeye taşımadan maksimum bir iki haftalık alışveriş yapın. Fazladan alacağınız çocuk bezine komşunuz annelerinin de ihtiyacı olacağını unutmayın.

8) Alışverişleriniz de canınızı sıkacak başka bir konu da fahiş fiyatlar ile ürün satmak isteyen tüm firma, eczane ve marketler olacak. Bunlara karşı şikayet hakkınız olduğunu unutmayın. Bunun için Ticaret Bakanlığı’nın “Haksız Fiyat Bildirim Uygulaması” HFA Uygulamasını Google Play Store veya App Store’dan telefonunuza indirip fahiş fiyat uygulayan firmayı şikayette bulunabilirsiniz. 

9) Evcil hayvanınızı dolaştırmak durumunda kaldığınızda insanların en az olduğu yol güzergahlarını tercih edin. Başkaları ile yolda karşılaştığınızda hayvanınıza dokunmamaları konusunda uyarın. Evinize geldiğinde hayvanınızın ayaklarını ve temas noktalarını silin ve dezenfekte edin. Evin hijyen olması zorunlu yatak odası ve banyo gibi yerlerine giriş çıkışlarını engelleyin. Evde de hayvanınızı sevdikten sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın. 

10) Geldiğinizde ise ayakkabılarınızı kapı dışında bırakmayı alışkanlık edinin. İmkanınız yoksa kapı girişine yakın bir leğen içine sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfektan hazırlayın. Ayakkabılarınızın tabanı dezenfekte ettikten sonra kaldırın. Evde küçük çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız varsa bu karışımı da mutlaka onlardan uzak tutun.

11) Dışarıdan geldikten sonra sabunla ellerinizi mutlaka 20 saniyeden fazla yıkayın. Yüzünüzü de yıkamayı unutmayın. Dışarıdan geldikten sonra banyo yapmaya çalışın. Ev yaşayanların da bu kuralları uymasını sağlayın. 

12) Aynı elbise ile sürekli dışarı çıkmayın. Mümkünse dışarıdan geldikten sonra banyoda soyunup elbiselerinizi çamaşır makinesine atın. 60 derece yıkayabileceklerinizi mutlaka bu derecede yıkayın. Yıkayamadıklarınızı daha uzun programda yıkayın ve güneşte kurutmaya çalışın.

13) Çocuklarınızı mümkün olduğu kadar dışarıya çıkarmayın. Biraz sabır. Çıkarmak durumunda kalırsanız da ellerini, yüzlerini sabunlu su ile yıkamayı ihmal etmeyin. Elbiselerini de hızlı bir şekilde çamaşır makinesinde yıkayın.

14) Evde hijyeni hayatınız odağına yerleştirin. Kapı kolları, çeşmeler, uzaktan kumandalar başta olmak üzere yerleri ve yaşam alanlarını çamaşır sulu karışımlar ile günlük olarak temizleyin.

15) Komşularınızı da gözlemlemeyi ihmal etmeyin. Hastalığından şüphelendiğiniz kişileri yetkililere bildirmek şu aralar ayıp olmayacaktır. Ayrıca yurtdışından geldiğini bildiğiniz ama 14 gün ev karantina kuralına uymayanları da hemen yetkililere bildirin. Komşu ziyaretlerini erteleyin. 

16) Yaşlı kişileri, aile büyüklerinizi ziyareti erteleyin. Mümkün değilse yaşlı kişiler ile görüşmeleri 15 dakikadan fazla uzun tutmayın.

17) Hurafelere inanmayın. Alkol almak, burun damlası çekmek, bol sarımsak yemek, el kurutucularında elleri uzun süre tutmak, çok sıcak duş koronavirüsü engellemediği ortaya çoktan kondu. Özellikle koronavirüs (Kovid-19)’un sıcakta da etkin kalabildiği görüldü. 55 dereceye kadar hayatta kalabilen bu lanet virüsü yok etmek için minimum 56 derece ile yıkanmanız gerekiyor ki kendinizi haşlamadan bu da mümkün değil. Bu yüzden bol sabunlu bir duş yeterli olacaktır.
 
18) Sigarayı bırakmanın bundan daha iyi bir zamanı yok. Korona virüs sigara içenlere hem daha çabuk bulaşıyor hem de sigara içenler hastalığa yakalandıklarında çok daha zor atlatıyor.

19) Evde kalmanın ve stresin kilo yapmak gibi kötü bir yanı vardır. Evcil kediler gibi sürekli beslenmek yerine kendinize kesin sınırları olan bir beslenme programı yapın. Virüsten kaçayım derken obezetiye adım atmayın. Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.

20) Elbette yaşınıza göre egzersiz programı uygulayın. Sağlıklı beslenme ve sporun bağışıklık sistemini ve psikolojik sisteminizi koruduğunu ve güçlü tuttuğunu aklınızdan çıkarmayın.



Diğer Haberler